Η πιο δύσκολη ώρα... είναι τώρα

Στον κλοιό πιέσεων από την τρόικα, αλλά και στην δίνη των εσωκομματικών εξελίξεων στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει σε σύσκεψη,  σήμερα ή το αργότερο αύριο, τους κ. κ Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη για να συμφωνήσουν επί των επίμαχων
θεμάτων για τη νέα δανειακή σύμβαση. Μιλώντας στο Mega, σήμερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, τόνισε ότι η χώρα είναι στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας και είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για το θέμα των μισθών ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσκρούσει σε τοίχο και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», το οποίο -όπως είπε- «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις».

«Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τυχόν μείωση των μισθών μπορεί να έχει πολύ αρνητικές παρενέργειες.

Ο κ. Καψής επεσήμανε ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Το χρονοδιάγραμμα του τρόμου για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Σύμφωνα με τον capital.gr, με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα που παρουσιάστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, έως τις 13 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση, τα κόμματα, η τρόικα και τα κράτη - μέλη πρέπει να φέρουν εις πέρας έναν μικρό «άθλο», ολοκληρώνοντας και εγκρίνοντας σειρά παρεμβάσεων για το PSI και το νέο δάνειο.

Η κυβέρνηση συνεργασίας καλείται να λάβει  εδώ και τώρα δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα μέτρα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ θα πρέπει να συμφωνήσει και σε ένα πρώτο μνημόνιο για το νέο δάνειο που θα φτάνει έως και το 2014.

Τα κείμενα θα παρουσιαστούν στην τρόικα την Δευτέρα και θα εγκριθούν από τα όργανα της ΕΕ εντός της εβδομάδος, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί πότε προγραμματίζεται  η ψήφος από τη Βουλή των Ελλήνων.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και το πλήθος των κειμένων που πρέπει να «δώσει» η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιποι φορείς που μετέχουν στο εγχείρημα πρωτόγνωρα σε αριθμό αλλά και σε σημασία. Η Ελλάδα μετά από συμφωνία με την τρόικα καλείται να στείλει την Κυριακή στις Βρυξέλλες για να συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας:

1. Σχέδιο για το γνωστό ως προμνημόνιο (PSI MoU) που συνδέεται με τα 30 δισ. ευρώ του PSI και θα περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για  το άμεσο μέλλον μεταξύ των οποίων και η κάλυψη με νέα μέτρα της «τρύπας» στο έλλειμμα ύψους 4,4 δισ. ευρώ.

2. Μία συμφωνία (staff level agreement) με την τρόικα η οποία θα περιλαμβάνει και τη λίστα με τις προαπαιτούμενες ενέργειες, δηλαδή τους νόμους  και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα πριν από το PSI αλλά και στη συνέχεια για την καταβολή των δόσεων.

3. Γραπτές δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση.

4.Το σχέδ
Keywords
Τυχαία Θέματα