«Η Σρεμπρένιτσα θα καταδιώκει τη διεθνή κοινότητα»

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν δήλωσε ότι η γενοκτονία των Μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα που διαπράχθηκε από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις για πολύ χρόνο ακόμη θα καταδιώκει τη διεθνή κοινότητα λόγω της αποτυχίας της να εμποδίσει το έγκλημα.

«Για να είμαι ειλικρινής, κυρίως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δεν μπόρεσε να βοηθήσει τους ανθρώπους εκεί, όταν είχαν ανάγκη από βοήθεια. Αυτό θα μείνει ριζωμένο στη συνείδηση των
ΗΕ και στη συνείδηση του κόσμου για πάντα» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντνέβνι Άβαζ" του Σαράγεβο.

Ο Μπαν Κι -Μουν ανέφερε ότι η τραγωδία του 1995 είναι ο λόγος, για τον οποίο κατά την επικείμενη περιοδεία του στις χώρες των Βαλκανίων θα επισκεφθεί και τη Σρεμπρένιτσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα μετά από αυτή την τραγική εμπειρία να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί κάτι ανάλογο, τόνισε και πρόσθεσε ότι η ίδρυση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ήταν απόδειξη της βούλησης της διεθνούς κοινότητας να λογοδοτήσουν όλοι οι ένοχοι για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

«Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές δίκες για τη διεθνή κοινότητα, για να γίνει σαφές και να αποσταλεί ισχυρό μήνυμα ότι όποιος διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονία ή εγκλήματα πολέμου θα κατηγορηθεί, θα κηρυχθεί ένοχος και θα τιμωρηθεί» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Μπαν Κι - Μουν στα Βαλκάνια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την προσδοκία οι πολιτικοί της χώρας να ξεπεράσουν τις υπάρχουσες διαφωνίες και να κοιτάξουν μπροστά, ώστε να επιτύχει η Βοσνία την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. «Αυτό περιμένω εγώ, αυτό περιμένει και η διεθνής κοινότητα από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα