Η τηλεμετρία στην πολιτική προστασία

Αυξημένη στάθμη υδάτων στον Αξιό ποταμό εντοπίζει ο τηλεμετρικός σταθμός που είναι εγκατεστημένος στην περιοχή.

Στέλνει σήμα συναγερμού στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, στο Λαγκαδά και κινητοποιούνται άμεσα οι υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν τους λόγους του φαινομένου.

Γρήγορα γίνεται γνωστό ότι πρόκειται για πλημμύρα και ακολουθούν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τις διασυνοριακές αρχές για τη διαχείριση του προβλήματος.

Το περιστατικό είναι πραγματικό, συνέβη πρόσφατα και αποτυπώνει τον τρόπο με τον οποίο ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα πλημμύρας,

ρύπανσης, νεκρών ψαριών ή φυσικής καταστροφής μπορεί να αντιμετωπιστεί γρήγορα χάρη στους 110 σταθμούς μετάδοσης τηλεμετρικών δεδομένων από τα υδάτινα συστήματα της βόρειας Ελλάδας στο Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος.

Ο εν λόγω φορέας δημιουργήθηκε το 2007 και σε αυτόν συμμετέχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι Λαγκαδά και Δέλτα και η Αποκεντρωμένη Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης. Εκτός από το δίκτυο συλλογής περιβαλλοντικών δεδομένων, το Κέντρο έχει πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες και σε γεωγραφικές βάσεις δεδομένων ενώ ιπτάμενη περιβαλλοντική παρακολούθηση εκτελεί μη επανδρωμένο όχημα. Η έδρα του βρίσκεται στον Λαγκαδά και στους στόχους του περιλαμβάνεται η διασυνοριακή συνεργασία λόγω κοινών υδάτινων συστημάτων ποταμών.

Παρ όλα αυτά, πολλά απομένει να γίνουν κυρίως σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση σταθμών σε περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» για τον κίνδυνο εκδήλωσης ρύπανσης. Τέτοιες περιοχές είναι η Τάφρος 66 όπου κάθε καλοκαίρι καταλήγουν τα λύματα των βιομηχανιών μεταποίησης φρούτων της Ημαθίας αλλά και ο ποταμός Λουδίας που αποτελεί αποστραγγιστικό κανάλι και δέχεται και εκείνος ρυπαντικά φορτία. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, το εγχείρημα της εγκατάστασης νέων τηλεμετρικών σταθμών στα παραπάνω και σε άλλα σημεία φαίνεται δύσκολο ενώ η κατάσταση εδώ και χρόνια αντιμετωπίζεται με επί τόπου λήψεις δειγμάτων από ειδικά συνεργεία, αναλύσεις σε εργαστήρια και συνήθως επιβολή προστίμων σε βιομηχανίες.

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε με καλύτερο τρόπο τα δεδομένα που έρχονται από τους τηλεμετρικούς σταθμούς», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Τσοτσόλης. Ο ίδιος εξηγεί ότι τα σχέδια πολιτικής προστασίας θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα που συλλέγονται, με τέτοιο τρόπο ώστε να προβλέπονται από το σχέδιο οι δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε κάθε σενάριο, είτε πρόκειται για πλημμύρα, είτε για ρύπανση από οργανικές ουσίες, είτε για διαχείριση των υδατοεδαφικών πόρων, είτε για είτε για φυσική καταστροφή, αλλά και οι μηχανισμοί αντίδρασης από εκπαιδευμένα στελέχη και επαρκείς υποδομές. «Θεωρώ ότι δεν έχουν γίνει ακόμη όσα πρέπει να γίνουν, χρειάζεται περισσότερη δουλειά», σημειώνει.

Στο μεταξύ, ογδόντα γεωτεχνικοί εκπαιδεύτηκαν το περασμένο χρονικό διάστημα σε τεχνικές παρακολούθησης τηλεμετρικών δεδομένων και αντιμετώπισης φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του έργου "Geopromotion" που υλοποιείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα - Βουλγαρία" 2007 -2013. Εταίροι του προγράμματος είναι το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης και αντίστοιχοι φορείς από τη Βουλγαρία. Πέραν από την κατάρτιση και την εκπαίδευση των γεωτεχνικών, δημιουργήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα και βάση δεδομένων που περιέχει τα προσόντα και την εξειδίκευση του καθενός ώστε να ενεργοποιούνται τα κατάλληλα άτομα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα