Η Β. Γεωργιάδου στον ΑΘΗΝΑ984


Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Γεωργιάδου, μίλησε στις 18/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογράφος: Η δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι ίσως είναι μια καλή αφορμή για να δούμε τι θα κάνουμε με αυτή την υπόθεση.

Β. Γεωργιάδου: «Θα ήθελα να επισημάνω την ύπαρξη μιας ειδικής διασύνδεσης, παραβατικής ή έκνομης συμπεριφοράς και πολιτικής - ιδεολογικής ταυτότητας. Έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, άτομα να επιδίδονται σε έκνομες πράξεις και να χρησιμοποιούν βία ταυτόχρονα, καθώς επιδίδονται σε αυτές τις πράξεις, επιδεικνύοντας παράλληλα -για να μην πω προβάλλοντας-, την ιδεολογική τους ταυτότητα ή κάποιες φορές και την εγγύτητα τους με ένα συγκεκριμένο κόμμα».

Και πρόσθεσε: «Η ελληνική αστυνομία και ο εισαγγελέας πρέπει να διερευνήσουν αν υπάρχει ή όχι αυτή η διασύνδεση, στην οποία αναφέρθηκα. Σας μίλησα για μια ειδική διασύνδεση παραβατικής και έκνομης συμπεριφοράς και πολιτικής - ιδεολογικής ταυτότητας. Αυτό είναι κάτι που το συναντάμε, νομίζω τα τελευταία τριάντα χρόνια, για πρώτη φορά. Αν οι αστυνομικές και οι εισαγγελικές αρχές διαπιστώσουν ίχνη μιας τέτοιας διασύνδεσης, τότε θα πρέπει να καλέσουν τον επικεφαλής του συγκεκριμένου κόμματος προκειμένου να δώσει κάποιες εξηγήσεις».

Δημοσιογράφος: Το αν είναι παράνομο ή όχι αυτό το κόμμα είναι στην ημερήσια διάταξη ή πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να πυροδοτήσει άλλου τύπου διεργασίες;

Β. Γεωργιάδου: «Αν ένα κόμμα είναι νόμιμο ή θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομο, είναι μια διαδικασία που εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα και σίγουρα είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία στις δημοκρατίες. Θα έλεγα ευτυχώς κιόλας. Αυτό είναι το κόστος που πληρώνουν οι δημοκρατίες. Τα κόμματα και οι πολιτικοί θεσμοί δεν μπορούν από την μια μέρα στην άλλη να καταργούνται. Για να συμβεί αυτό, όσο χρόνο και αν θα χρειαζόταν κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που φοβάμαι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει, αλλά δεν ξέρω αν είναι και κατάλληλη η χρονική συγκυρία για να ξεκινήσουμε μια τέτοια συζήτηση. Μπορεί να μην είναι προς όφελος της Δημοκρατίας. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει είναι οι αρμόδιοι θεσμοί κάθε φορά -στην συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία και εισαγγελικές αρχές-, να εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να διερευνήσουν σε βάθος αυτή την υπόθεση, χωρίς να κάνουν καμία απολύτως παραχώρηση».

Δημοσιογράφος: Επειδή βρίσκεστε στη Γερμανία αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα αυτό είναι πλέον πανευρωπαϊκό και παίρνει διάφορες μορφές. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξουν συνολικότερες συνέργειες πλέον, στην Ευρώπη και μάλιστα σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, έτσι δεν είναι;

Β. Γεωργιάδου: «Οπωσδήποτε αυτό που λέτε είναι σωστό και σε πολλαπλά επίπεδα. Εννοώ και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το διακρατικό κ.λπ.. Ωστόσο, χωρίς να πιστεύω στη θεωρία της ελληνικής εξαίρεσης, τείνω να διαμορφώσω τη γνώμη ότι το συγκεκριμένο μόρφωμα που υπάρχει στην Ελλάδα, σχεδόν δεν έχει όμοιο του αυτή την στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα