Η Υγεία σε κρίση (μέρος α')

Tη δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας κατά τη διάρκεια των γενικών εφημεριών, καταγράφει η νέα μεγάλη έρευνα του «ΑΘΗΝΑ 9.84», που παρουσιάζεται σήμερα έως τις 2 μετά το μεσημέρι από τη Νόνη Καραγιάννη και τις συντάκτριες Υγείας, Νίνα Κομνηνού και Έλενα Μπρέγιαννη. Στο μικρόφωνο του Αθήνα 9.84, γιατροί με όραμα για ένα καλύτερο δημόσιο σύστημα υγείας, που στις πλάτες τους πέφτει το βάρος των εφημεριών, δηλώνουν απογοητευμένοι από την Πολιτεία,
γιατί όχι απλά δεν αναγνωρίζεται η προσφορά τους, αλλά και επειδή δεν τους καταβάλλονται, επί μήνες, δεδουλευμένες εφημερίες.

Νέοι επιστήμονες που τιμούν τον όρκο του Ιπποκράτη, άυπνοι, κουρασμένοι, σε νοσοκομεία που παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές χώρες, με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά υλικά και μηχανήματα, δίνουν μάχη για να κρατήσουν ζωντανούς τους ασθενείς, αλλά και το δημόσιο σύστημα υγείας. Επιπλέον, γίνονται αποδέκτες παραπόνων και ανάρμοστων συμπεριφορών από αγανακτισμένους πολίτες που στοιβάζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων για μια εξέταση, μετά από πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία...Καρκινοπαθείς που περιμένουν μήνες για να μπουν στη λίστα ακτινοθεραπειών, στα δημόσια νοσοκομεία.

Το λόγο παίρνουν οι εκπρόσωποι του Κινήματος Νέων Γιατρών, Γιάννης Καλλιάτσος και Νικήτας Νανίδης, οι οποίοι ζωντανά από το στούντιο μίλησαν για πρώτη φορά ανοιχτά και χωρίς λογοκρισία για τα προβλήματα και τα αδιέξοδα των νέων γιατρών. Επίσης μιλούν για το Κίνημα νέων γιατρών, που αναπτύχθηκε μέσα από το διαδίκτυο, έχει κοντά στα 6 χιλιάδες μέλη και σκοπός του είναι να ενώσει όλους τους ιατρούς, από φοιτητές έως διευθυντές, καθηγητές ή ιδιώτες, μακρυά από κομματικές επιταγές, προσωπικές φιλοδοξίες, οικονομικά συμφέροντα και εργολάβους της υγείας, για μια καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών υγείας, για μια καλύτερη, ανθρώπινη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση της ασθένειας κάθε πολίτη, χωρίς καμία διάκριση.

Στη συνέχεια νέοι γιατροί, με όραμα για ένα καλύτερο σύστημα υγείας, μιλάνε για τη δύσκολη καθημερινότητα τους στα νοσοκομεία αλλά και για τις σκληρές συνθήκες που επικρατούν στις γενικές εφημερίες.

Στην υπερπροσπάθεια που γίνεται απ' όλους τους γιατρούς να κρατήσουν το ΕΣΥ ζωντανό, αναφέρεται ο ειδικευόμενος γενικός χειρουργός στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Σπύρος Δρίτσας. Όπως χαρακτηριστικά λέει «ο αριθμός των ειδικευόμενων και ο όγκος δουλειάς που παρέχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τέτοιος που είναι βέβαιο ότι χωρίς τους νέους γιατρούς το σύστημα θα κατέρρεε σε μια μέρα. Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουν μείνει μόνο διευθυντές και ειδικευόμενοι. Έτσι λοιπόν, όταν μέσα σε ένα ολόκληρο σύστημα όπως είναι ο Ευαγγελισμός υπάρχουν για παράδειγμα 400 ειδικευόμενοι και ένας αριθμός 200-300 επιμελητών το να μην υπάρχουν ενδιάμεσοι επιμελητές πρώτον δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των περιστατικών και δεύτερον στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων».

Στις ιδιαιτερότητες που έχει η «Πολυκλινική» ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας, στην Ομονοία, με την πλειοψηφία των ασθενών να είναι αλλοδαποί και ανασφάλιστοι αναφέρθηκε ο Πρόδρομος Ουζούνογλου, ειδικευόμενος ουρολόγος.

«Προσπαθούμε να παρέχουμε υγεία σε πολύ ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες και όχι με τις καλύτερες υποδομές. Οι ειδικευόμενοι και οι νοσηλευτές αποτελούμε τον κυματοθραύστη παραπόνων των ασθενών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ουζούνογλου, επισημαίνοντας και το μείζον θέμα τον απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών που χρωστά η διοίκηση στους γιατρούς, από το 2012.

Στην υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, «Άγιοι Ανάργυροι» αλλά και στη μείωση του προϋπολογισμού κατά 70%, αναφέρθηκε ο Βασίλης Πρεβεζάνος, ειδικευόμενος ορθοπεδικός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αποτελεί μονόδρομο το εξωτερικό για τους νέους γιατρούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Ασημακόπουλος, ειδικευόμενος παθολόγος στο νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι», ο οποίος αναχωρεί τους επόμενους μήνες για Αγγλία. «'Όταν ήρθα πριν από ένα χρόνο δεν μπορούσαν να γίνουν βασικές εργαστηριακές εξετάσεις λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκής η αντιμετώπιση των ασθενών. Εμείς οι νέοι γιατροί δεν ζητάμε υπέρογκες αμοιβές, ζητάμε στήριξη σε ηθικό επίπεδο, θέλουμε μια αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του ΕΣΥ, απέναντι στον ασθενή αλλά και στον γιατρό», τόνισε χαρακτηριστικά.
Keywords
Αναζητήσεις
πρεβεζανος ορθοπαιδικος, πρεβεζανος βασιλης ορθοπαιδικος
Τυχαία Θέματα