ΙΑΕΑ: Σύντομα συμφωνία με το Ιράν

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε σήμερα ότι αναμένει την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας με το Ιράν για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής "αρκετά γρήγορα" παρά κάποιες διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Μια "απόφαση ελήφθη για να συναφθεί και να υπογραφεί η συμφωνία (...) Μπορώ να πω ότι θα υπογραφεί αρκετά γρήγορα", δήλωσε ο Αμάνο σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Βιένης, μετά την επιστροφή του από την Τεχεράνη όπου είχε συνομιλίες με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους.

"Αποφασίσαμε, ο κ. (Σαΐντ)

Τζαλιλί (ο οποίος διαπραγματεύεται με τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης) και εγώ για μια συμφωνία που αφορά μια διαρθρωτική προσέγγιση", η οποία αποσκοπεί στην άρση των αβεβαιοτήτων που υπάρχουν για τη φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, πρόσθεσε ο Αμάνο.

Ο Σαΐντ Τζαλιλί "διευκρίνισε ότι οι υπάρχουσες διαφορές δεν θα αποτελέσουν εμπόδιο για τη συμφωνία", πρόσθεσε ο Αμάνο, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο αυτών των διαφορών.

Ο γενικός διευθυντής της ΙΑΕΑ χαρακτήρισε εξάλλου την απόφαση αυτή ως μια "σημαντική εξέλιξη".

"Το σημαντικό είναι ότι μπόρεσα να μιλήσω απευθείας με ιθύνοντες στο Ιράν και ότι καταλαβαίνουμε καλύτερα τις αμοιβαίες θέσεις μας", κατέληξε.

Το Ισραήλ αντέδρασε εκφράζοντας δυσπιστία όσον αφορά την αναμενόμενη αυτή συμφωνία.

"Το Ιράν έχει αποδείξει στο πέρας των ετών την έλλειψη αξιοπιστίας που το διακρίνει, την έλλειψη ειλικρίνειας --το να πει την αλήθεια δεν είναι το δυνατό του σημείο-- και επομένως θα πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία όλη την ώρα και να εξετάσουμε τη συμφωνία που διαμορφώνεται", δήλωσε στον Ισραηλινό Ραδιοσταθμό ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Ματάν Βιλνάι.

Στο ίδιο πνεύμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε: "Σε αυτό το σημείο, υπό το φως της προηγούμενης εμπειρίας μας, είμαστε δύσπιστοι".

"Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί όσον αφορά αυτήν την συμφωνία που διαφαίνεται ανάμεσα στην ΙΑΕΑ και το Ιράν. Έχουμε δει πως οι παρελθούσες συμφωνίες ανάμεσα στην ΙΑΕΑ και το Ιράν έχουν παραβιαστεί κατάφορα από το Ιράν", δήλωσε παράλληλα υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα