Ιαπωνία: Ανασχηματισμός της κυβέρνησης

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα αντικατέστησε πέντε υπουργούς της κυβέρνησης του σήμερα, εκπληρώνοντας εν μέρει έναν από τους όρους που έθετε η αντιπολίτευση για να δεχθεί να συζητήσει αυξήσεις φόρων.

Τα εναπομείναντα 12 μέλη της κυβέρνησης παρέμειναν στις θέσεις τους, περιλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Οσάμου Φουτζιμούρα.

Ο Κατσούγια Οκάντα, πρώην γενικός γραμματέας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας (DPJ) ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως είπε ο Φουτζιμούρα σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το
ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Κιόντο.

Ο Οκάντα θεωρείται πεπειραμένος σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την Άνω Βουλή. Ο πρωθυπουργός Νόντα χρειάζεται την υποστήριξή της για να προχωρήσει, όπως σχεδιάζει, στην αύξηση του φόρου κατανάλωσης κατά 8% ως τον Απρίλιο του 2014, από 5% σήμερα.

Ο ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο Νόντα εκτιμάται ότι αποτελεί ικανοποίηση του αιτήματος της αντιπολίτευσης που απειλούσε να απέχει από κάθε διαπραγμάτευση σε περίπτωση που δεν απομακρύνονταν συγκεκριμένοι υπουργοί.

Αλλά η αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να εμποδίζει την επικύρωση νόμων αφού ελέγχει την Άνω Βουλή, φάνηκε να μην εντυπωσιάζεται με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο Ναόκι Τανάκα, επικεφαλής της κεντρικής επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, αντικατέστησε τον Υπουργό Άμυνας Γιασουάο Ιτσικάουα.

Ο Ιτσικάουα είχε επικριθεί από την αντιπολίτευση.

Ο Υπουργός για Θέματα Καταναλωτή Κέντζι Γιαμαόκα αντικαταστάθηκε από τον Τζιν Ματσουμπάρα, πρώην υφυπουργό Μεταφορών. Ο Ματσουμπάρα διαδέχθηκε επίσης και τον Γιαμαόκα στην θέση του επικεφαλή της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Ασφάλειας.

Ο Γιαμαόκα έχει κατηγορηθεί για δραστηριότητες που αφορούν επενδύσεις τύπου "πυραμίδας" και για τις δηλώσεις του σχετικά με τον βιασμό μιας μαθήτριας από έναν Αμερικανό στρατιώτη στο νησί Οκινάουα το 1995.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χιντέο Χιραόκα αντικαταστήθηκε από τον Τόσιο Ογκάουα, τον γενικό γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος στην Άνω Βουλή. Ο Ογκάουα ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Ναότο Καν (2010-2011).
Keywords
Τυχαία Θέματα