Ικανοποίηση για την Ελλάδα

Δήλωση ικανοποίησης για την Ελλάδα από τους 17 της Ευρωζώνης, οι οποίοι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της χώρας και την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες με την τρόικα, τονίζοντας ότι το Eurogroup, θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις. «Αναμένουμε από την Ελλάδα να συνεχίσει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ενθαρρύνουμε τις προσπάθειές

της να διασφαλίσει την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση. Την ίδια ώρα την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της χαιρέτισαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 10.30 το πρωί (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, επεσήμανε σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και της ανεξέλεγκτης κατάστασης της ανεργίας, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στις θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Παράλληλα τόνισε ότι αν η προσέγγιση για την Ελλάδα τηρούσε εξαρχής την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, δεν θα είχαμε τη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

Νωρίτερα, οι Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολλάντ είχαν κατ' ιδίαν συζήτηση στην οποία φέρονται να συμφώνησαν στη διετή παράταση του ελληνικού προγράμματος και επιχείρησαν να γεφυρωθούν οι ευρύτερες γαλλογερμανικές διαφορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσερχόμενος στη σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε πως αντικείμενο της συζήτησης των 27 είναι η τραπεζική ένωση που έχει αποφασισθεί από τον Ιούνιο χωρίς να υλοποιείται, και όχι η εμβάθυνση της δημοσιονομικής ένωσης, κατά τη γερμανική πρόταση για θέσπισης θέσης υπερεπιτρόπου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης η διαπραγμάτευση με την τρόικα γίνεται πλέον με όρους επιμήκυνσης ενώ ανοιχτά προς συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων παραμένουν τα θέματα του φορολογικού, των εργασιακών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ. Οτιδήποτε δεν έχει υλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια θεωρείται πλέον «προαπαιτούμενη δράση», ενώ εντός της τρόικας σημειώνεται διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκής πλευράς για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου της επιμήκυνσης, το οποίο φθάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Κατά τις ίδιες πηγές, η έκθεση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Νοεμβρίου, ημέρα της επόμενης συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, και η επόμενη δόση θα δοθεί μόνον εφόσον έχουν ψηφισθεί τα νέα μέτρα από τη Βουλή

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα