ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση κλίματος

Οριακά ανοδικά στις 75,7 μονάδες κινήθηκε τον Μάρτιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες αμβλύνονται ελαφρώς, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ήπια.

Αντίθετα, το κλίμα στις Κατασκευές και στο Λιανικό Εμπόριο επιδεινώνεται. Η άρση του νομισματικού κινδύνου, η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος ανταλλαγής
της ομολόγων και οι προσδοκίες από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έχουν συμβάλει στη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο οι αβεβαιότητες, για την πορεία της οικονομίας παραμένουν, καθώς οι απαιτήσεις υλοποίησης του νέου προγράμματος χρηματοδότησης είναι πολλές και σύνθετες.

Ταυτόχρονα η προεκλογική περίοδος, αλλά ενδεχομένως και η μετεκλογική ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την έγκαιρη και αποτελεσματική προώθηση του συνόλου των μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα. Θα πρέπει εξάλλου να σημειωθεί ότι από το 1981 που διεξάγονται αυτές οι έρευνες στην Ελλάδα, πάντα τους προεκλογικούς μήνες σημειώνεται βελτίωση του κλίματος, καθώς η προσέγγιση σε μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης στο πολιτικό περιβάλλον της χώρας δημιουργεί θετικές προσδοκίες.

www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα