Το φαινόμενο «Χρυσή Αυγή»

Με την άνοδο της Χρυσής Αυγής στις δημοσκοπήσεις αλλά και σε υποθέσεις μελών της που είχαν συγκλονίσει την κοινή γνώμη, όπως η υπόθεση Περίανδρου, ασχολήθηκε σήμερα η έρευνα του Αθήνα 984 για τη Χρυσή Αυγή.

Την έρευνα,
που παρουσιάζεται καθημερινά στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη, επιμελήθηκαν οι Ελευθερία Κουμάντου, Στέλλα Παπαμιχαήλ, Μαρία Παύλου και συνεργάστηκαν οι: Τζίνα Μοσχολιού, Δέσποινα Μπαρδάκου και Δημήτρης Φανός.

Η Χρυσή Αυγή, έχοντας υιοθετήσει έντονα «αντιμνημονιακή» ρητορική, ευνοήθηκε δημοσκοπικά, την ίδια στιγμή που ο ΛΑ.Ο.Σ. βλέπει την επιρροή του να εξανεμίζεται, έχοντας επιλέξει να στηρίξει τη δανειακή σύμβαση και στη συνέχεια, να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η Χρυσή Αυγή, μπορεί ν' αντλήσει εκλογικά οφέλη, επενδύοντας στα εθνικιστικά, συντηρητικά ακόμα και αντικοινοβουλευτικά αντανακλαστικά σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων.
Μέσα σ' αυτήν την ατμόσφαιρα, ο λόγος και οι πρακτικές της Χρυσής Αυγής παύουν πλέον να φαίνονται τόσο «ακραίες». Επιπλέον, μπορεί να ωφεληθεί ακόμα περισσότερο από την αντιμεταναστευτική - ξενοφοβική ρητορεία της.

Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η πρωτοφανής ανεργία και η έντονη εργασιακή ανασφάλεια, η αύξηση της φτώχειας και των αστέγων, η απουσία προοπτικής και διεξόδου έστω και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνουν την κοινωνική ένταση και το αίσθημα απόγνωσης και απελπισίας.

Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα πολιτικής επιστήμης και ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Χριστόπουλος μίλησε για τις σχέσεις μεταξύ της εξωσυστημικής ακροδεξιάς, που επαγγέλεται μια ρητορεία ολικής ανατροπής του κοινοβουλευτισμού και της συστημικής ακροδεξιάς, δηλαδή κομμάτων ακροδεξιών καταβολών που τοποθετούνται εντός του συστήματος και μπορούν να γίνουν κομμάτι αυτού του συστήματος.

«Παρατηρείται δημοσκοπικά άνοδος ακροδεξιών κομμάτων. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ δύο ειδών κομμάτων. Κόμματα ακροδεξιών καταβολών και ρητόρείας τα οποία ωστόσο τοποθετουνται εντός συστήματος, κόμματα ακροδεξιά τα οποία συνειδητά τοποθετούνται εκτός συστήματος. Εξωσυστημική ακροδεξιά σημαίνει έναν πολιτικό χώρο, ο οποίος επαγγέλλεται μια ρητορεία ολικής ανατροπής του κοινοβουλευτισμού ακόμη και με τη βία.
Ερ: Υπάρχει κάποια σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο;
Απ:Είναι συγκοινωνούντα δοχεία, άμα το δείτε και δημοσκοπικα πχ συζητάμε για δύο πολιτικούς χώρους οι οποίοι είναι αντιθετικοί, λειτουργούν ανταγωνιστικά γιατί ψαρεύουν στα ίδια νερα αλλά σε κρίσιμες στιγμές πολιτικής απόφασης λειτουργούν τροφοδοτώντας ο ένας τον άλλον. Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα πχ είναι ότι εξαιτίας της καθεστωτικής συστημικής στροφής του κόμματος του ΛΑΟΣ πριν απο την πρόσφατη τελευταία στροφή πριν απο την απόφαση να φύγει απο την συγκυβέρνηση αυτό που συνέβαινε ήταν μια διαρκής αφαίμαξη του κόμματος του πολιτκού προσωπικού και των ψηφοφόρων του προς ακόμη πιο δεξιές, αντισυστημικές λύσεις. Υπό αυτή την έννοια δεν αποτελεί και εξαίρεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα