ΗΠΑ: Στήριξη σε ΟΗΕ για Συρία

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι είναι έτοιμες να υποστηρίξουν μια δεσμευτική δράση του ΟΗΕ εναντίον της Συρίας στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ όπως έχει ζητήσει ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Εμείς, οι ΗΠΑ, ελπίζουμε ότι όλες οι

υπεύθυνες χώρες θα πάρουν μέρος σύντομα σε κατάλληλες δράσεις εναντίον του καθεστώτος της Συρίας και, αν είναι απαραίτητο, σε δράσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο πλαίσιο του κεφαλαίου 7, όπως το ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος το προηγούμενο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ σε ομιλία του.

«Απουσία σοβαρών ενδείξεων συμβιβασμού από την πλευρά του καθεστώτος (του σύρου προέδρου Μπασάρ) αλ Άσαντ, βαίνουμε κατευθείαν προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Γκάιτνερ σε ομιλία του με την ευκαιρία μιας συνάντησης εργασίας της ομάδας Φίλοι της Συρίας.

Βάσει του κεφαλαίου 7 του Χάρτη του ΟΗΕ «το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει μέτρα, που μπορεί να εμπεριέχουν τη χρήση ένοπλης βίας, μπορούν να ληφθούν (αυτά) για να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του, και μπορεί να καλέσει τα μέλη του ΟΗΕ να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε το Σάββατο από τον ΟΗΕ να κάνει χρήση του κεφαλαίου 7 για να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία και να της επιβάλει κυρώσεις.

Το κεφάλαιο 7 προβλέπει επίσης την πιθανότητα προσφυγής στη βία σε περίπτωση απειλής της ειρήνης, όμως ο Αραβικός Σύνδεσμος επεσήμανε ότι δεν «ζήτησε τη λήψη στρατιωτικής δράσης», εκτιμώντας ότι το «Συμβούλιο Ασφαλείας (είναι αρμόδιο) να αποφασίσει αν θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις ή θα πάει παραπέρα».

Στο μεταξύ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον απέρριψε σήμερα τη ρωσική πρόταση για συμμετοχή του Ιράν σε μια σύνοδο για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «είναι λίγο δύσκολο να φανταστούμε ότι θα προσκαλέσουμε μια χώρα που διευθύνει από τα παρασκήνια τις επιθέσεις του καθεστώτος Άσαντ εναντίον του λαού του».

Η Κλίντον, που έκανε αυτές τις δηλώσεις από το Αζερμπαϊτζάν λίγο πριν αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί μια έκτακτη σύνοδος για τη Συρία, σημείωσε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο αυτή θα συζητήσουν «βασικά στοιχεία για μια στρατηγική δημοκρατικής μετάβασης (στη Συρία)».

Keywords
Τυχαία Θέματα