Ιστορική καταδίκη σε ισόβια

Στις δικαστικές φυλακές Διαβατών, συνοδεία αστυνομικών και φορώντας χειροπέδες, οδηγήθηκαν οι τρεις καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης «μαμούθ» στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ανάμεσά τους ο τέως δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τόσο ο κ. Παπαγεωργόπουλος όσο και ο πρώην γενικός

γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ενώ ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνηςσε ισόβια και επιπλέον 9 χρόνα. Για «πολιτική δίκη» με αποκλειστικό κριτήριο «την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών», κάνει λόγο ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε δήλωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του πολιτικού του γραφείου.

«Χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο και ενώ αποδεδειγμένα ο επίορκος υπάλληλος υπεξαιρούσε πολλά χρόνια πριν αναλάβω δήμαρχος, μου επέβαλαν ποινή ισόβια. Είναι φανερό ότι η δίκη εξελίχθηκε σε πολιτική δίκη και με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση ενός κλίματος που ζητά αίμα πολιτικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση του τέως δημάρχου.

«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους», τονίζεται.

Σχόλιο Νέας Δημοκρατίας

HNΔκαι ο πρόεδρος της σέβονται όλες τιςαποφάσεις της δικαιοσύνης και είναιαυτονόητο ότι μετά τη σημερινή καταδίκητου κ. Παπαγεωργόπουλου αναστέλλεται-σύμφωνα με το καταστατικό- η κομματικήτου ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία τηςσχετικής απόφασης ,αναφέρει σε ανακοίνωσητης η ΝΔ.

Απαντώνταςεξάλλου στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ γιαπαλαιότερες θετικές αναφορές Σαμαράστο πρόσωπο του κ. Παπαγεωργόπουλου,ηΝΔ επισημαίνει πως είναι εξοργιστικόκαι προκλητικό να προσάπτει σήμεραμομφές ο ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις που έγινανπολύ καιρό πριν εκδικαστεί η υπόθεσηστο δικαστήριο.

Σχόλιο ΣΥΡΙΖΑ

«Η διαπλοκή και η διαφθορά στη χώρα μας έχουν ονοματεπώνυμο και η ΝΔ έχει αποτελέσει διαχρονικά τη μήτρα και της διαφθοράς και της διαπλοκής», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «ο Αντώνης Σαμαράς ήταν αυτός που πριν ένα χρόνο χαρακτήριζε έντιμο άνθρωπο το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο».

Σχόλιο ΚΚΕ

«Η κατάχρηση τεράστιων χρηματικών ποσών στο Δήμο Θεσσαλονίκης στη θητεία του Β. Παπαγεωργόπουλου δείχνει ότι είναι βαθιά και αγιάτρευτη η σήψη σε όλους τους θεσμούς του αστικού κράτους και στην τοπική διοίκηση. Πηγάζει από αυτό που υπερασπίζονται όλοι οι θεσμοί του συστήματος: Τη μεγάλη καπιταλιστική ιδιοκτησία και δράση» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δήλωση Γ. Μπουτάρη

«Η απόφαση του δικαστηρίου αντικατοπτρίζει τη βούληση της δικαιοσύνης να ικανοποιήσει το κοινό αίσθημα για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Και πρόσθεσε: «Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα».

Καταδίκη σε ισόβια

Τόσο ο κ. Παπαγεωργόπουλος όσο και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη ενώ ο πρώην ταμίας Παναγιώτης Σαξώνηςσε ισόβια και επιπλέον 9 χρόνα.

Οι τρεις καταδικασθέντες αποχώρησαν από το Δικαστικό Μέγαρο χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση.

Το Δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Για τους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του Δήμου, το δικαστήριο αποφάσισε να επιβάλει ποινές κάθειρξης 15 και 10 ετών αντίστοιχα.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασίας, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις». Απευθυνόμενος στον τέως δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».

Στιγμές αμηχανίας ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει το thestival.gr, η Ελένη Παπαγεωργοπούλου, σύζυγος του Β. Παπαγεωργόπουλου, πλησίασε τον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον αγκάλιασε και δάκρυσε ακουμπώντας το πρόσωπό της στο δικό του. Ο ίδιος παρέμεινε ψύχραιμος.

Η ισόβια κάθειρξη στο Twitter

Με διάφορα σχόλια έκανε τον γύρο του Twitter η είδηση της επιβολής ισόβιας κάθειρξης στον πρώην Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

-Θεσσαλονίκη - Αθήνα = 2-0 #tsoxatzopoulos #papageorgopoulos
-ήρθε η ώρα να πάψει να νιώθει αδικημένη κ η Θεσσαλονική. VIP πτέρυγα κ στις φυλακές Διαβατών !
-Δεν πειράζει #Papageorgopoulos θα πάρεις τη δημαρχία στο foursquare του Κορυδαλλού.
-Της φυλλλλακής τα σίδερα, είναι για τους λλλλεβέντες
-Θυμάμαι τον Παπαγεωργόπουλο να λέει "Θα πέσω από τον Λευκό Πύργο...". Ελπίζω το κελί του να είναι ισόγειο
-Ο "φτερωτός γιατρός", καλό θα ήταν να μην επιμένει πολύ με αυτό το "φτερωτός" στην φυλακή γιατί δεν θα του μείνει πούπουλο

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα