Ιταλία: Διαπραγμάτευση εν μέσω απεργιών

Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι συνεχίζει την διαπραγμάτευση με φορείς που σχετίζονται άμεσα με την δέσμη μέτρων για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων και την αύξηση του ανταγωνισμού.

Σήμερα το πρωί στις δέκα άρχισε το υπουργικό συμβούλιο που αναμενόταν να δημοσιοποιήσει, μέχρι το μεσημέρι, τις σχετικές αποφάσεις.

Η αντίδραση των οδηγών ταξί και των ιδιοκτητών πρατηρίων βενζίνης προκάλεσε την αναβολή της παρουσίασης του οριστικού πακέτου μέτρων.

Οι οδηγοί ταξί
αντιτίθενται στο άνοιγμα του επαγγέλματος, την παροχή νέων αδειών και χορήγηση επιπλέον μιας άδειας σε όποιον είναι ήδη ιδιοκτήτης ταξί.

Κατά πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα η κυβέρνηση Μόντι, μετά τις επαφές της με συνδικάτα αυτοκινητιστών ταξί, προσανατολιζόταν σε μια μέση λύση: να αφήσει, δηλαδή, τους διάφορους δήμους της χώρας να αποφασίσουν πόσες άδειες θα χορηγήσουν, επιλέγοντας και την ακριβή χρονική στιγμή.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η λύση εγκαταλείφθηκε και ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός φέρεται να επανήλθε στο αρχικό σχέδιο, με την διαχείριση του θέματος από τα συναρμόδια υπουργεία και την ένταξή του στην δέσμη μέτρων προς άμεση έγκριση.

Οι οδηγοί ταξί είναι κάθετα αντίθετοι σε κάθε ενδεχόμενο παροχής νέων αδειών. Χθες βράδυ, αμφισβήτησαν ηχηρά συνδικαλιστικούς τους αντιπρόσωπους που είχαν προσέλθει σε διάλογο και τους ζητούσαν να διακόψουν την απεργιακή κινητοποίηση.

Παράλληλα οι ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης αντιδρούν στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης η οποία, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν πρόκειται τελικά να επιτρέψει στους βενζινοπώλες να μπορούν να προμηθεύονται καύσιμα από πάνω από μια εταιρία. Η κατηγορία αυτή ανακοίνωσε ότι αν το μέτρο δεν υιοθετηθεί θα προκηρύξει 10ήμερη απεργία. Σχολιαστές σημειώνουν στην εξέλιξη αυτή "βάρυναν" σημαντικά και οι πιέσεις των πετρελαϊκών εταιριών.

Στη Σικελία, βρίσκεται σε εξέλιξη απεργία των οδηγών φορτηγών εναντίον της συνεχούς ανόδου της τιμής των καυσίμων των διοδίων και της ασύμφορης μεταφοράς γεωργικών προϊόντων.

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις στηρίζει μεγάλο μέρος των σικελών αγροτών και ψαράδων. Η μεταφορά εμπορευμάτων στο νησί έχει παραλύσει και αρχίζει να σημειώνεται πλέον έλλειψη τροφίμων στα καταστήματα.

Ο περιφερειάρχης της Σικελίας Ραφαέλε Λομπάρντο δήλωσε ότι «η διαμαρτυρία είναι δικαιολογημένη, αλλά γίνεται με λάθος τρόπο» και κάλεσε τους οδηγούς να ξαναρχίσουν να διανέμουν αγαθά και εμπορεύματα πρώτης ανάγκης. Ο τοπικός εκπρόσωπος της ένωσης βιομηχάνων, Ίβαν Λο Μπέλο, υποστήριξε ότι ανάμεσα «στους διαδηλωτές συγκαταλέγονται και μαφιόζοι» και ότι «θα καταθέσει λεπτομερή στοιχεία», προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων.

Η κινητοποίηση υποστηρίζεται και από πολλές φοιτητικές οργανώσεις της νήσου.

Το σύνολο των μέτρων απελευθέρωσης της αγοράς θα πρέπει να εγκριθεί ως αύριο, καθώς ο Μάριο Μόντι έχει δεσμευθεί να το παρουσιάσει στο Ecofin της επόμενης Δευτέρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα