Ιταλία: Άνω του 50% η πτώση επιτοκίου στα 10ετή

Κάθετη πτώση, μεγαλύτερη του 50%, κατέγραψε το επιτόκιο δανεισμού στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, μετά την προσωρινή αποκλιμάκωση των πιέσεων στον απόηχο της συμφωνίας για την Κύπρο. Αντίθετα, οριακή άνοδο σημειώθηκε στις αποδόσεις των 2ετών και 5ετών τίτλων της ίδιας έκδοσης.

Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής που επετεύχθη κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Eurogroup για την Κύπρο φαίνεται πως απομάκρυνε προσωρινά τοις πιέσεις
στα ιταλικά ομόλογα τη Δευτέρα, παρότι διατηρούνται οι ανησυχίες και η αβεβαιότητα γύρω από τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Μετά την συμφωνία για το κυπριακό πακέτο, η προσοχή θα ξαναστραφεί στην Ιταλία, όπου οι πολιτικοί ηγέτες συνεχίζουν τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας», σχολίασε Chris Scicluna, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Daiwa Capital Markets.

Αναλυτικά, η Ιταλία άντλησε 384 εκατ. ευρώ από 10ετή ομόλογα λήξεως τον Σεπτέμβριο του 2023, με τη μέση απόδοση να υποχωρεί στο 3,02% από 7,30% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 25ης Φεβρουαρίου. Το κουπόνι ήταν 2,6% και ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,96.

Παράλληλα, το ιταλικό δημόσιο εξασφάλισε επιπλέον 2,825 δις. ευρώ από 2ετή ομόλογα με μηδενικό κουπόνι με την απόδοση να ενισχύεται ελαφρώς στο 1,746% από 1,682% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Τέλος, εξασφάλισε επιπλέον 616 εκατ. ευρώ από 5ετή ομόλογα με μέση απόδοση 2,16% από 1,80%.

Ημερομηνία διακανονισμού για τις παραπάνω εκδόσεις ορίστηκε η 28ης Μαρτίου του 2013.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα