Καλτ Σινεμά @Gagarin

Έντεκα χρόνια συμπληρώνει φέτος το Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου και γιορτάζει από σήμερα έως την Κυριακή, στο Gagarin 205, με τιμώμενο πρόσωπο τον ηθοποιό Διονύση Ξανθό.

«Έχουν περάσει δέκα ολόκληρα χρόνια από τότε που διοργανώσαμε το πρώτο Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου. Τότε, προκαλώντας συνειδητά το καθωσπρέπει κινηματογραφικό κατεστημένο της εποχής, ανασύραμε ξεχασμένες ταινίες β' διαλογής που είχαν απωθηθεί στο υποσυνείδητο του ''επιτυχημένου''

Νεοέλληνα του χρηματιστηρίου και του lifestyle», αναφέρει στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Νίκος Τριανταφυλλίδης.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «προεξέχουσα θέση είχαν, βέβαια, τα VHS ''σκουπίδια'' των βιντεοκλάμπ. Ταινίες γυρισμένες κυριολεκτικά στο πόδι, άρπα κόλα, που έλεγε και ο Περάκης, με υποτυπώδη τεχνικά μέσα, ανειδίκευτα συνεργεία, προχειρογραμμένα σενάρια στο πόδι και αδιάβαστους ηθοποιούς και ''ηθοποιούς''. Ως φεστιβάλ θέλαμε να σοκάρουμε τους κονφορμιστές, από όπου και αν αυτοί προέρχονται. Το σύστημα, όμως, ξέρει να ενσωματώνει και τα πλέον ακραία στοιχεία του. Έτσι, στο πέρασμα του χρόνου, τα πάλαι ποτέ σκουπίδια έγιναν χρυσά διαμάντια των βιντεοκλάμπ, ξεπέρασαν το cult status και έγιναν mainstream».

Ταινίες για «όλα τα μεγέθη που διατηρούν το μύθο τους», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της διοργάνωσης, θα προβληθούν στο 3ήμερο φεστιβάλ-θεσμό σε μια συνάντηση «απενοχοποιημένη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα περιλαμβάνει «κλασικές αγαπημένες ταινίες, ξεχασμένα διαμάντια της λάσπης αλλά και νέες πολλά υποσχόμενες παραγωγές με προδιαγραφές overdose».

Τιμώμενο πρόσωπο φέτος θα είναι ο ηθοποιός Διονύσης Ξανθός, ο οποίος και θα βραβευθεί, ενώ παράλληλα θα προβληθεί ένα φετίχ αφιέρωμα με τις καλύτερες ταινίες της προσεγμένης και ολιγαρκούς φιλμογραφίας του.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως αυτή το βράδυ του Σαββάτου (2/2), που θα γίνει το καθιερωμένο πάρτι υπό την αιγίδα των Trashformers.

Το Σάββατο στις 21.00 θα προβληθεί και το remake της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Όλα είναι δρόμος», «ΒΙΕΤΝΑΜ - Όλα είναι Δρόμος» με τον σκηνοθέτη να προλογίζει την προβολή του.

Την Κυριακή (3/3) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Φεστιβάλ Καλτ Ελληνικού Κινηματογράφου - 10 χρόνια μετά» και συμμετέχοντες τους Πέτρο Τατσόπουλο, Θανάση Χειμωνά, Δημήτρη Κολιοδήμο, Γιώργο - Ίκαρο Μπαμπασάκη, Νίνο Φενέκ Μικελίδη και Νίκο Τριανταφυλλίδη.

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν είναι οι: «Όλα είναι δρόμος/Βιετνάμ» του Παντελή Βούλγαρη (1998), «Ο Τσιγγάνος» του Παύλου Φιλίππου (1984), «Deep End» του Θανάση Αντωνίου (2008), «Brekdown Reward» του Ηλία Γεωργόπουλου (2011), «Όσο υπάρχει αλκοόλ» του Δημήτρη Μακρή (2002), «Η επιστροφή των καθαρμάτων» του Φωκίωνα Μπόγρη (2003), «Γκρίζα διαδρομή» της Άντυς Παπαδημητρίου (2012) κ.ά.

Η τιμή ημερήσιου εισιτηρίου είναι στα 5 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το gagarin205.gr και το greekcultfilmfestival.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα