Καταδικάζουν την επίθεση στη γαλλική πρεσβεία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε σήμερα "με τον πλέον σθεναρό τρόπο την τρομοκρατική επίθεση" εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τρίπολη που προκάλεσε τον τραυματισμό δύο Γάλλων χωροφυλάκων.

Σεδήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του, το Συμβούλιο "υπογραμμίζει την ανάγκη να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις πράξεις αυτές".

Οι 15 χώρες του Συμβουλίου "υπενθυμίζουν τη θεμελιώδη αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών χώρων" και την υποχρέωση

για τις κυβερνήσεις που τους φιλοξενούν "να λαμβάνουν όλα τα προσήκοντα μέτρα για την προστασία των χώρων αυτών" και του διπλωματικού προσωπικού.

"Καταδικάζουνγια μια ακόμη φορά όλες τις πράξεις βίας εναντίον των διπλωματικών αντιπροσώπων" και επαναβεβαιώνουν ότι καταγγέλλουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να την πολεμήσουν.

Το Συμβούλιο επανέλαβετέλος "τη διαρκή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας να υποστηρίξει τη μετάβαση της Λιβύης σε μια ειρηνική και ευημερούσα δημοκρατία".

Καιοι ΗΠΑ παράλληλα καταδίκασαν έντονα σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον της πρεσβείας της Γαλλίας στην Τρίπολη και κάλεσαν τη Λιβύη να τιμωρήσει τους δράστες.

"ΗΓαλλία είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους μας για την προώθηση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο", υπογράμμισε ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πάτρικ Βέντρελ, εκτιμώντας ότι μια τέτοια πράξη αποτελεί "άμεση επίθεση εναντίον όλων των Λίβυων οι οποίοι αγωνίστηκαν για ένα δημοκρατικό μέλλον".

Από την Τρίπολη της Λιβύης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε την επίθεση εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, την οποία χαρακτήρισε "δειλή και απεχθή", διαβεβαιώνοντας ότι η Τρίπολη έχει υποσχεθεί να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει.

"Καταδικάζουμεμε τον πλέον σθεναρό τρόπο αυτήν την δειλή και ειδεχθή επίθεση που είχεως στόχο να προκαλέσει νεκρούς", δήλωσε ο Φαμπιούς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λίβυο ομόλογό του Μοχάμεντ Αμπντελαζίζ.

ΟΓάλλος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι οι λιβυκές αρχές εξέφρασαν "την αποφασιστικότητά τους να βρουν τους ενόχους και να τους τιμωρήσουν" και διαβεβαίωσε ότι αυτό "δεν θα πλήξει τη γαλλολιβυκή φιλία αλλά θα την κάνει ισχυρότερη".

"Οι τρομοκράτεςπου ήθελαν να καταφέρουν χτύπημα στη Γαλλία και τη Λιβύη και τη φιλία μεταξύ της Λιβύης και της Γαλλίας δεν θα τα καταφέρουν. Δεν είναι μόνο ηΓαλλία που έγινε στόχος, αλλά και η φιλία μεταξύ των λαών της Γαλλίας και της Λιβύης και γενικότερα όλοι εκείνοι που αγωνίζονται κατά της τρομοκρατίας", τόνισε ο Φαμπιούς.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα