Καταλήψεις Tαμείων για το PSI

Συνεχίζονται και σήμερα με καταλήψεις οι αντιδράσεις ασφαλισμένων για την συμμετοχή Ταμείων στο «κούρεμα» των ομολόγων, ενώ «πράσινο» έδωσαν οι διοικήσεις επτά Ταμείων και «όχι» είπαν πέντε Ταμεία. Στην Αθήνα, αστυνομικοί κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται το επικουρικό Ταμείο τους διαμαρτυρόμενοι για τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Νέα

συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, μπροστά από το Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατά του κουρέματος τάσσονται το ΕΤΑΜ-ΜΜΕ, το ΤΕΑΙΤ, το ΤΑΠΙΤ, το ΕΤΑΑ και το ΤΕΑΠΑΣΑ (Σωμάτων Ασφαλείας).
Επτα Ταμεία απάντησαν θετικά στην απομείωση των ομολόγων που κατέχουν, ενώ πέντε Ταμεια δεν την δέχονται.
Σήμερα αποφασίζουν ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων. Δεν θα δηλώσουν συμμετοχή στο κούρεμα τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ομόλογα.

Με δηλώσεις του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ο πρόεδρος του υπό σύσταση Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου Γιάννης Μαρινόπουλος ξεκαθαρίζει ότι, τα μέλη του δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη δημόσια πρόσκληση, υποστηρίζοντας ότι, δεν υφίσταται το σενάριο μερικής αποζημίωσης των φυσικών προσώπων μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ.

Όπως αναφέρει, από τις συναντάσεις με τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου και τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Γκίκα Χαρδούβελη, «μας τονίστηκε πως το θέμα μας θα ρυθμιστεί εκ των υστέρων. Μας έδωσαν την εντύπωση ότι δεν ξέρουν ακόμη τον τρόπο που θα το προσεγγίσουν».Η δική τους πρόταση, σύμφωνα με τον κ. Μαρινόπουλο είναι «το Δημόσιο να αγοράσει τα ομόλογα που κατέχουμε στην τιμή κτήσης, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό θα απομόνωνε τους κερδοσκόπους». Και προσθέτει «θα μπορούσαμε να συζητήσουμε την κάλυψη των ζημιών μας με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου».

Τα ομόλογα των Ταμείων που συμφωνούν να ενταχθούν στο PSI, είναι αξίας 2,7 δισ., εκείνων που δεν δέχονται είναι αξίας 2 δισ. και των 2 Ταμείων που θα αποφασίσουν σήμερα (ΟΑΕΕ, ΤΕΑΔΥ) είναι αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Χθες διακόπηκε προσωρινά η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΑΔΥ, μετά από «έφοδο» συγκεντρωμένων της ΑΔΕΔΥ που ζητούσαν εξαίρεση των ομολόγων των Ταμείων από το «κούρεμα». Η ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει για «πραξικοπηματική συμπεριφορά» τον πρόεδρο του Ταμείου, υποστηρίζοντας ότι «αφού διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των παρόντων μελών ήταν αντίθετη με το «κούρεμα» των ομολόγων, ανέβαλε τη συνεδρίαση του δ.σ.».

Εξαίρεση των ομολόγων που κατέχει, από το PSI, ζητά το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με επιστολή του πρύτανη Σίμου Σιμόπουλου, προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τυχόν συμμετοχή στο PSI, επισημαίνει ο πρύτανης, θα οδηγήσει το ίδρυμα σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, με πιθανές δραματικές συνέπειες και αδυναμία του να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εκτέλεση των εξωτερικώς χρηματοδοτούμενων έργων.

Keywords
Τυχαία Θέματα