Κατ΄αρχήν συμφωνία για κυβερνητική επανεκκίνηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 23:50

Της Μαρίνας Μάνη

Ούτε εκλογές ούτε... "νέος πρωθυπουργός", ούτε ψήφος ανοχής. Το όργιο φημών που συντάραξε το πολιτικό σκηνικό το τελευταίο εξαήμερο με αφορμή την ΕΡΤ οδήγησε σε μία σύσκεψη κορυφής, όπου:

* Οι τρεις αρχηγοί έκριναν ότι οι εκλογές είναι καταστροφικές

για τη χώρα αυτή τη στιγμή και γι΄αυτό πρέπει να επαναβεβαιώσουν την κυβερνητική συνεργασία τους, αρκεί να επιλυθούν τα προβλήματα που οδήγησαν στην μεγάλη κρίση.

* Συζήτησαν (και θα ξανασυζητήσουν σε νέα σύσκεψη την Τετάρτη) τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης – "ως πραγματικά τρικομματικής και όχι ως μονοκομματικής", όπως είπε ο Ευ. Βενιζέλος. Οπερ, οι επιλογές θα συναποφασίζονται και δεν θα υπάρχουν αιφνιδιασμοί των δύο "μικρότερων" κυβερνητικών εταίρων.

Η φρασεολογία των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στις δηλώσεις που έκαναν μετά τη σύσκεψη ήταν πολύ σκληρή για τον μέχρι τώρα τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και για τη στάση του κ. Σαμαρά απέναντί τους...

Σ’ αυτό το πλαίσιο, θεωρήθηκε εκ των ων ουκ άνευ ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο της ΝΔ –το οποίο ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή 30 Ιουνίου. Κατά τις πληροφορίες μάλιστα, στο νέο υπουργικό σχήμα θα μετέχουν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης.

Για το θέμα της ΕΡΤ, όπως ακριβώς αναμενόταν καλύφθηκαν και οι τρεις αρχηγοί από την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται μόνο δύο (από τα πέντε) άρθρα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (των Γιάννη Στουρνάρα-Σίμου Κεδίκογλου) για το λουκέτο στη δημόσια Ρ/Τ. Δηλαδή, τα άρθρα που επέβαλαν το “μαύρο” στις οθόνες και τον τερματισμό των συμβάσεων των εργαζομένων σ΄αυτήν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΡΤ ΑΕ θεωρείται παρελθόν αλλά το πρόγραμμα που εξέπεμπε θα πρέπει να αρχίσει πάλι να εκπέμπεται – “να συνεχισθεί”, όπως ορίζει το ΣτΕ.

Τούτο σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διαχείριση της μεταβατικής κατάστασης θα πρέπει να βρει τον τρόπο απομάκρυνσης ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων στην πρώην ΕΡΤ.

Κατά τις πληροφορίες, η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή θα επισπευσθεί – πιθανότητα ως “κατεπείγον”.

Στουρνάρας: “ΕΡΤ τέλος”

Κατά τον Γιάννη Στουρνάρα, το ΣτΕ επικύρωσε την κατάργηση της ΕΡΤ και του Δ.Σ. της και «διατάζει» την εκπομπή προγράμματος από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα μέχρι να συσταθεί η ΝΕΡΙΤ.

Στην ερώτηση πότε θα αρχίσει η εκπομπή προγράμματος, ο κ.Στουρνάρας απάντησε «το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται ότι αρμόδιος για τη διαχείριση της διάδοχης κατάστασης της ΕΡΤ είναι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα