Κατάθεση Στρόμπλου για το έλλειμμα 2009

«Τα στοιχεία πρέπει να απεικονίζονται όπως αυτά είναι. Δε σημαίνει όμως τώρα, ότι όταν είμαι σε μια διαπραγμάτευση με τους δανειστές, πάω μόνος μου και ψάχνω να βρω αιτίες του πώς θα κάνω αναταξινομήσεις» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που εξετάζει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό του 2009, ο Νικόλαος Στρόμπλος, ο οποίος υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989

και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.

Οι διαφωνίες του με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, επί της ακολουθούμενης μεθοδολογίας, του στοίχησαν, όπως υποστηρίζει, τη μετακίνησή του σε άλλη Διεύθυνση, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και νέα δυσμενής μετακίνηση σε «θέση-ψυγείο».

Ο κ. Στρόμπλος περιέγραψε με βάση την εμπειρία του τα περιθώρια ερμηνείας και διαπραγμάτευσης επί των κανονισμών της ΕΛΣΤΑΤ, εκτίμησε πως η λειτουργία της Eurostat επισκιάζεται από ευρύτερα οικονομικά συμφέροντα και άφησε αιχμές για την προς τα άνω αναπροσαρμογή του ελλείμματος.

Ο πρώην διευθυντής Ειδικών Λογαριασμών της ΕΣΥΕ και της ΕΛΣΤΑΤ, δεν έκρυψε τις αδυναμίες που χαρακτήριζαν τη Στατιστική Υπηρεσία, με κυριότερη ενδεχομένως, την έλλειψη τεχνογνωσίας. Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, παραδέχθηκε πως η ΕΣΥΕ δεν ήταν σε θέση να χειριστεί την αποτύπωση των swaps του 2001, ενώ προέβη και σε βαρύτατη αναφορά για τον πρώην προϊστάμενό του, Μανώλη Κοντοπυράκη, ότι απέστειλε την ενημέρωση EDP της 2ας Οκτωβρίου 2009 προς την Eurostat (ένα υπόμνημα στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος με δύο στήλες ασυμπλήρωτες) χωρίς τη δική του υπογραφή.

«Προφανώς και προσθέτει κάτι σε βάρος της χώρας» ανέφερε ο μάρτυς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Παναγιώτη Ρήγα. «Γι αυτό έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, γιατί στέλνουμε ένα EDP με δύο κενές γραμμές» συμπλήρωσε.

Μετά την απομάκρυνση του Μανώλη Κοντοπυράκη από τη γενική διεύθυνση της ΕΣΥΕ, ο κ. Στρόμπλος συνεργάζεται με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Ηλία Πλασκοβίτη, στην καταγραφή του ελλείμματος. Το έλλειμμα ανεβαίνει σταδιακά, από την αρχική ανακοίνωση του Γ. Παπακωνσταντίνου του 12,4% στο 12,8% καθώς το ΑΕΠ της Ελλάδας παρουσιάζει συρρίκνωση - και στο 13,6%, όταν η λεγόμενη «άσπρη τρύπα» των ασφαλιστικών ταμείων, το πλεόνασμα που κατέγραφαν, σημείωνε ελάττωση. Στο 13,6%, αντικατοπτρίζονται επίσης και όψεις της δραστηριότητας του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής, κατόπιν υπόδειξης της Eurostat. Όταν τον Απρίλιο η Eurostat ζητά την καταγραφή των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα, με αρχή 6-7 επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα, σημειώνονται και οι πρώτες διαφωνίες του κ. Στρόμπλου με τους εμπειρογνώμονες της Eurostat.

«Μας έλεγαν, πως αν αυτές οι επιχειρήσεις είναι χρεοκοπημένες, ή πιστεύουμε πως έχουν μεγάλο έλλειμμα, θα πρέπει να τις εντάξουμε κατευθείαν στον δημόσιο τομέα. Εγώ τους έλεγα πως αυτό δεν είναι δεοντολογικό, γιατί τότε θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί αντίστοιχα και το ΑΕΠ. Δεν μπορώ ακαριαία να αναπροσαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα