Καβάλα:Σημαντικές εξαγωγές στην ιχθυόσκαλα

Η αλιεία παραμένει εν μέσω κρίσης ένας από τους βασικότερους αναπτυξιακούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας της Καβάλας γεγονός που αποδεικνύεται από τα κέρδη που καταγράφει η ιχθυόσκαλα της περιοχής.

Με βάση τη διακίνηση των αλιευτικών εμπορευμάτων και τα καθαρά κέρδη που καταγράφει η ιχθυόσκαλα Καβάλας καταλαμβάνει την τρίτη θέση πανελληνίως πίσω από αυτές του Κερατσινίου στον Πειραιά και της Νέας Μηχανιώνας στη Θεσσαλονίκη.

Ο

διευθυντής της ιχθυόσκαλας Καβάλας Βασίλης Μαντάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι πρόκειται για μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο αριθμός των καϊκιών που είναι καταγεγραμμένα στη δύναμη της ιχθυόσκαλας Καβάλας φτάνει σήμερα τα σαράντα γρι-γρι και μηχανότρατες, αριθμός που παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια και μαρτυράει τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η συνολική αξία των εμπορευμάτων που διακινήθηκαν το 2011 έφτασε τα 27.626.000 €, ενώ το 2012 ο τζίρος της διακίνησης παρέμεινε σχεδόν σταθερός, κλείνοντας στα 27.400.000 €.

Τα καθαρά κέρδη της Ιχθυόσκαλας Καβάλας ανέρχονται σε 400.000 €.

Οι εξαγωγές που γίνονται από την ιχθυόσκαλα Καβάλας αφορούν κυρίως τον τόνο που κατευθύνεται στις αγορές της Ιαπωνίας και της κεντρικής Ευρώπης. Ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τόνου στην Ελλάδα είναι ο επιχειρηματίας Ανδρέας Καραμπουρνιώτης που έχει αναπτύξει ένα σημαντικό δίκτυο πωλήσεων στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ τονίζει την αδυναμία της χώρας μας να κυνηγήσει τις μεγάλες ευκαιρίες όταν της δόθηκε η δυνατότητα.

«Για τη χώρα μας χάθηκαν τεράστιες ευκαιρίες», επισημαίνει ο κ. Καραμπουρνιώτης, «από τη χαμηλή ποσόστωση που επιβλήθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό ICCAT γύρω στο 2008. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι δεύτερη σε παραγωγή τόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ποσόστωση που της αναλογεί να αγγίζει μόλις το 1,7 % όταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν στο 25% με 30%. Νομίζω πως έγιναν τραγικά λάθη και η Ελλάδα έχασε μεγάλες ευκαιρίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα