Κίνα: Έκκληση στου Σύρους αντικαθεστωτικούς

 Η Κίνα κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς που προσπαθούν να εκδιώξουν από την εξουσία τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να τερματίσουν αμέσως τη βία κυρίως εναντίον των αμάχων, όμως τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης στη χώρα.

Παράλληλα το Πεκίνο ζήτησε από την κυβέρνηση και τους αντικαθεστωτικούς να "ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο χωρίς προϋποθέσεις" υπό τη διαιτησία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Άναν.

"Η συριακή κυβέρνηση και

όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να τερματίσουν άμεσα, πλήρως και χωρίς όρους κάθε πράξη βίας, κυρίως εναντίον αθώων πολιτών", αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως μετεδόθηκε από το πρακτορείο Νέα Κίνα.

"Είναι βαθιά ανησυχητικό το γεγονός ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένη σοβαρή", δήλωσε ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Όμως καθώς συνεχίζονται οι βίαιες συγκρούσεις, ο πολιτικός διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και οι προοπτικές για μία ειρηνική επίλυσης της κρίσης εξακολουθούν να είναι μικρές, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι η χώρα υποστηρίζει τον ηγετικό ρόλο του ΟΗΕ στον συντονισμό των προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι έτοιμη να προσφέρει και η ίδια ανθρωπιστική βοήθεια στον συριακό λαό.

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση προσθέτει: "Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάμειξη στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας με την πρόφαση των 'ανθρωπιστικών' ζητημάτων".

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί την ανεξαρτησία, την αυτονομία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και το δικαίωμα του συριακού λαού να αποφασίζει ανεξάρτητα το πολιτικό του σύστημα, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η Κίνα δεν συμφωνεί με μία ένοπλη ανάμειξη ώστε να προωθηθεί "η αλλαγή καθεστώτος" στη Συρία και προσθέτει ότι η επιβολή ή η απειλή κυρώσεων δεν βοηθά στην επίλυση της κρίσης.

Η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν την Πέμπτη μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ "τη βαθιά τους απογοήτευση" καθώς η Συρία δεν επέτρεψε στην επικεφαλής της ανθρωπιστικής αρωγής του οργανισμού Βάλερι Έιμος να εισέλθει στη χώρα και κάλεσαν να της επιτραπεί άμεσα να την επισκεφθεί.

Οι δύο χώρες έχουν ασκήσει δύο φορές βέτο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες καταδίκαζαν τη Δαμασκό και καλούσαν να τερματιστεί η βία, επισημαίνοντας ότι οι δυτικές και οι αραβικές χώρες πιέζουν για "αλλαγή καθεστώτος" στη Συρία στα πρότυπα της Λιβύης.

Η Ρωσία, η Κίνα και η Κούβα ψήφισαν επίσης κατά της απόφασης που υιοθετήθηκε την Πέμπτη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία καταδίκαζε τη Συρία για παραβιάσεις οι οποίες, σύμφωνα με την απόφαση, ενδέχεται να ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα