Κίνα: Ματαίωσε σύνοδο με Ιαπωνία - Κορέα

Η Κίνα ματαίωσε μια σημαντική σύνοδο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου στην Ινδία με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών.

Κίνα μας ενημέρωσε" πως μια συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο μιας συνόδου της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης στο Δελχί "δεν θα πραγματοποιηθεί", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του υπουργείου.

Οι υπουργοί Οικονομικών καθώς και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των τριών χωρών συναντώνται κανονικά μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο των συνόδων της ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας).

Η Κίνα, η οποία ασκεί αυτή την περίοδο την κυκλική προεδρία σ' αυτές τις τριμερείς συναντήσεις, δήλωσε πως ματαιώνει τη συνάντηση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαΐου "επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που να χρειάζεται συζήτηση και συντονισμό μεταξύ των τριών χωρών", διευκρίνισε ο ιάπωνας αξιωματούχος.

Στο Πεκίνο, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τη ματαίωση της συνάντησης αρκούμενος να πει ότι ματαιώθηκε επειδή δεν υπήρχε "τίποτε για να συζητηθεί".

Σύμφωνα όμως με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK και τη μεγάλη εφημερίδα "Ασάχι", κίνητρο της απόφασης αυτής ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη σχεδόν 170 ιάπωνες κοινοβουλευτικοί στο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο θεωρείται σύμβολο του αυτοκρατορικού ιαπωνικού μιλιταρισμού του παρελθόντος.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και το Τόκιο είναι επίσης τεταμένες εδώ και μήνες εξαιτίας μιας παλιάς εδαφικής διένεξης στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σε σημείο που το Πεκίνο είχε ματαιώσει στα τέλη του 2012 τους εορτασμούς για την 40η επέτειο της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο χώρες διεκδικούν αμφότερες ένα μικρό αρχιπέλαγος που διοικείται από το Τόκιο με την ονομασία Σενκάκου, αλλά το διεκδικεί το Πεκίνο με την ονομασία Ντιαογιού.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα