Κίνα: Νέα δίκη σε βάρος της Νι Γιουλάν

Η Κινέζα δικηγόρος και ακτιβίστρια Νι Γιουλάν, που αγωνίζεται επί σχεδόν μιάμιση δεκαετία εναντίον των καταχρηστικών απαλλοτριώσεων για την προώθηση φιλόδοξων σχεδίων στην αγορά ακινήτων, δικάζεται σήμερα μαζί με το σύζυγό της για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα.

Η δίκη, που άρχισε το πρωί σε δικαστήριο στο δυτικό Πεκίνο με ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ολοκληρώθηκε μετά το μεσημέρι χωρίς να ανακοινωθεί η απόφαση, κάτι που αναβλήθηκε για μια ημερομηνία που δεν ανακοινώθηκε. Την δίκη παρακολούθησαν πολλοί ξένοι διπλωμάτες και δημοσιογράφοι.

Ο Ντονγκ Τζιγκίν
και η Νι Γιουλάν, η οποία κινείται με αναπηρικό καροτσάκι έπειτα από μια προηγούμενη φυλάκισή της, είχαν συλληφθεί τον Απρίλιο μαζί με δεκάδες ακόμα ακτιβιστές, καθώς, όπως παρατηρεί το Γαλλικό Πρακτορείο, οι κινεζικές αρχές είχαν θορυβηθεί από τον κίνδυνο εξάπλωσης στη χώρα των εξεγέρσεων της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ένας εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι η Νι και ο Ντονγκ κατηγορούνται για «πρόκληση ταραχών», «καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας» και για «εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων κατά συρροή». Η Νι «κατηγορείται επίσης για απάτη και παραποίηση των γεγονότων», είπε ο εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο, αρνούμενος να πει πώς ονομάζεται.

Η δικηγόρος παρέμεινε σε ένα κρεβάτι στην διάρκεια της δίκης, λόγω της κατάστασης της υγείας της.

Οι Νι και Ντονγκ δήλωσαν αθώοι, είπε δικηγόρος τους.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει τις αρχές να απελευθερώσουν το ζευγάρι. Σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης δικαιωμάτων, η Νι είχε υποστεί κατάγματα στα γόνατα και στα πόδια σε προηγούμενη φυλάκισή της το 2002 ενώ έχει υποβληθεί επανειλημμένα σε βασανιστήρια.

«Οι κινεζικές αρχές έχουν καταστήσει τη ζωή της Γιουλάν αφόρητη, υποβάλλοντας την σε φυλακίσεις και ξυλοδαρμούς οι οποίοι της στέρησαν την δυνατότητα να βαδίζει», δήλωσε ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Νι είναι η τρίτη ακτιβίστρια που δικάζεται τις τελευταίες ημέρες. Την Παρασκευή, ένα δικαστήριο στη νοτιοδυτική Κίνα καταδίκασε τον αντιφρονούντα συγγραφέα Τσεν Ουέι σε 9 χρόνια κάθειρξη και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για «υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας». Άλλος ένας γνωστός Κινέζος αντιφρονών, ο Τσεν Σι, μέλος του κινήματος, κορύφωση του οποίου ήταν τα γεγονότα στην πλατεία Τιενανμέν το 1989, καταδικάστηκε κι αυτός την περασμένη Δευτέρα, επίσης για υποκίνηση σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας, σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών μετά από μια δίκη-εξπρές.

Η κατηγορία περί υποκίνησης σε ανατροπή της κρατικής εξουσίας χρησιμοποιείται συχνά εναντίον των διαφωνούντων στην Κίνα, όπως στην περίπτωση του τιμηθέντος με Νομπέλ Ειρήνης (2010) Λιου Σιαομπό, που εκτίει ποινή κάθειρξης 11 ετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα