Κινητοποιήσεις των αγροτών

Κινητοποιήσεις περιφερειακού τύπου πρόκειται να ξεκινήσουν από το τέλος Μαϊου και μέχρι και τον Ιούνιο οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, διαμαρτυρόμενοι για σειρά θεμάτων, με πρωτεύον τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην πληρωμή τους από τις γαλακτοβιομηχανίες και τις τιμές γάλακτος που ολοένα και συμπιέζονται προς τα κάτω, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Δημήτρης Καμπούρης. Επισημαίνεται ότι η τιμή του πρόβειου διαμορφώνεται στα 0,90-0,95 λεπτά/κιλό, του κατσικίσιου στα 0,55-0,60 λεπτά/κιλό και του αγελαδινού στα 0,40-0,45 λεπτά./κιλό.

Οι κτηνοτρόφοι,

διαμαρτύρονται, σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη για τις καθυστερήσεις των άμεσων πληρωμών τους και αργοπορίας της ένταξης των βιολογικών προϊόντων σε προγράμματα, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις απεντάξεις των Νέων αγροτών από προγράμματα,.Εκφράζουν την αντίθεσή τους στις επενδύσεις χρύσου σε Θράκη, Χαλκιδική και Κιλκίς και ζητούν να επιλυθούν σειρά ζητημάτων που αντιμετωπίζουν με τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων τους και με θέματα που αφορούν αλλοδαπούς βοσκούς.

Αναφορικά με την περίοδο των εορτών του Πάσχα, ο κ. Καμπούρης επανέλαβε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την πρόθεση των κτηνοτρόφων της χώρας μας να μην πουλήσουν αμνοερίφια σε τιμή κάτω των 6 ευρώ/κιλό, τη στιγμή που το κόστος εκτροφής ξεπερνά τα 7 ευρώ.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια στην αγορά, λόγω της "μειωμένης παραγωγής που καταγράφεται φέτος, κατά 30%", ο κ. Καμπούρης ζήτησε εντατικοποίηση των ελέγχων ώστε να μην προκύψουν και φέτος φαινόμενα ελληνοποιήσεων και κάλεσε τους κρεοπώλες και εμπόρους να προχωρήσουν σε συμπίεση του ποσοστού κέρδους τους, προς όφελος του καταναλωτή. Παράλληλα, απηύθυνε και κάλεσμα στους ίδιους τους κτηνοτρόφους να βρουν άλλους τρόπους διάθεσης των προϊόντων τους, εφόσον δεν πάρουν την τιμή που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τουλάχιστον το 80% του κόστους εκτροφής.

Επισημαίνεται ότι και φέτος, όπως κάθε χρονιά, λίγο πριν το Πάσχα, θα γίνουν, σύμφωνα με τον πρόεδρος της ΠΕΚ, τα δύο παζάρια σε Λαγκαδά (23 Απριλίου) και Δράμα (27 Απριλίου), όπου έμποροι και κτηνοτρόφοι διαπραγματεύονται τις τιμές των αμνοεριφίων και "κλείνουν" τις δουλειές.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα