Κόψτε το κάπνισμα, κερδίστε 10 χρόνια ζωής!

Οι γυναίκες που διακόπτουντο κάπνισμα, πριν από την ηλικία των 40ετών, μπορούν να αναμένουν ότι θα ζήσουνεννέα χρόνια περισσότερο από εκείνεςπου συνεχίζουν να καπνίζουν, ακόμη καιαν το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστώνείναι χαμηλότερο από ότι εκείνων πουδεν είχαν καπνίσει ποτέ, σύμφωνα μεμελέτη που δημοσιεύεται το Σάββατο.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκεστο βρετανικό ιατρικό περιοδικό Lancet,συμμετείχαν περίπου 1,2 εκατομμύριαΒρετανίδες.

Γυναίκες ηλικίας 50-65ετών, ρωτήθηκαν σχετικά με τον ιδιαίτεροτρόπο ζωής τους και την κατάσταση τηςυγείας τους. Το 20% των συμμετεχόντωνήταν καπνιστές,

το 28% πρώην καπνιστές,ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχαν καπνίσειποτέ.

Τα αποτελέσματα έδειξανότι οι γυναίκες καπνιστές είχαν κατάμέσο όρο 11χρόνια λιγότερο από ότι εκείνεςπου δεν είχαν καπνίσει ποτέ, με τονκίνδυνο θανάτου πριν από τα 70 χρόνια,για εκείνες που καπνίζουν, να είναιαυξημένος κατά 24%, έναντι μόλις 9% γιααυτές που δεν καπνίζουν.

Οι Βρετανοί ερευνητέςεπικεντρώθηκαν κυρίως στον καθορισμότί συνέβη στις γυναίκες που διέκοψαντο κάπνισμα σε διάφορες ηλικίες τηςζωής.

Βρήκαν ότι οι γυναίκεςπου διέκοψαν το κάπνισμα πριν από τηνηλικία των 40 ετών, θα μπορούσαν να έχουνπερισσότερα από 9 χρόνια ζωής, ή ακόμακαι 10 χρόνια αν η διακοπή έγινε σε ηλικία35 ετών.

«Είτε οι άνδρες είτεοι γυναίκες καπνιστές που διακόπτουντο κάπνισμα σε μέση ηλικία, θα κερδίζουνκατά μέσο όρο 10 χρόνια ζωής», δήλωσεένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης,ο Ρίτσαρντ Πέτο του Πανεπιστημίου τηςΟξφόρδης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότιοι γυναίκες μπορούν με ασφάλεια νακαπνίζουν μέχρι τα 40 χρόνια και στησυνέχεια να σταματήσουν, γιατί διατηρούντις επόμενες δεκαετίες το ποσοστόθνησιμότητας κατά 20% υψηλότερο απόεκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ»,ανέφερε ο ίδιος.

Ο πρόωρος θάνατος τωνκαπνιστών οφείλεται κυρίως στον καρκίνοτου πνεύμονα και στις χρόνιες αναπνευστικέςπαθήσεις, καθώς και καρδιαγγειακέςπαθήσεις.

Για όσους σταματήσουνμεταξύ των ηλικιών 45 και 55, ο κίνδυνοςπρόωρου θανάτου αυξάνεται κατά 56%, σεσύγκριση με τους μη καπνιστές, αλλάεξακολουθούν να κερδίζουν 6-7 χρόνιαζωής σε σχέση με εκείνους που θα συνεχίσουννα καπνίζουν.

Αν συγκρίνουμε τουςκαπνιστές οι οποίοι συνέχισαν το κάπνισμαμε αυτούς που το έκοψαν, ο συνολικόςκίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι σχεδόντριπλάσιος.

Ο κίνδυνος αυξάνεταικαι από τον αριθμό των τσιγάρων πουκαπνίζουν καθημερινά αλλά και ανάλογαμε την ηλικία στην οποία οι γυναίκεςάρχισαν να καπνίζουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα