Κρίσιμη μάχη στις Βρυξέλλες

Η επαναπροώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ευρώπη και η οριστικοποίηση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της η ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Στο περιθώριο των εργασιών της εν εξελίξει κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα συζητηθεί το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να

κλείσει η διαπραγμάτευση για το PSI, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από την τρόικα για σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις από τη πρότασή του να τεθεί η Ελλάδα υπό επιτροπεία.

Την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας διεξάγει στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, εν μέσω ισχυρών πιέσεων για μια ραγδαία εσωτερική υποτίμηση με στόχο τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Παπαδήμος είναι από χθες στις Βρυξέλλες. Η ελληνική γραμμή για τη διαπραγμάτευση μπορεί να συνοψισθεί στη φράση: η χώρα μπορεί να κάνει θυσίες, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί ταπεινωτικούς όρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λουκάς Παπαδήμος έχει την εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί, βάσει των «κόκκινων γραμμών», που τέθηκαν κατά την χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δημιουργήσει ένα δρόμο ελπίδας προς την καταπολέμηση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, λίγο πριν από την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

«Τι θα πω στην αρχή της συνάντησης σήμερα: αυτό το συμβούλιο πρέπει να είναι ένα συμβούλιο που θα δείχνει προς ένα δρόμο ελπίδας», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΕ στο Twitter.

Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, η οποία προσπάθησε να μετριάσει τις αντιδράσεις για την εποπτεία.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε σήμερα απαράδεκτη τη γερμανική πρόταση να τεθεί η Ελλάδα υπό εποπτεία. «Αντιτίθεμαι κατηγορηματικά στην ιδέα αυτή να δημιουργηθεί μια επιτροπή, η οποία θα έχει ως μόνη αποστολή (να επιβλέπει) την Ελλάδα. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα