Κρίσιμη συνάντηση με τρόικα τη Δευτέρα

Χωρίς να θιχτεί το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο ολοκληρώθηκε η πρώτηδίωρη συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας της τρόικας και του επιτελείου του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Το κρίσιμο ραντεβού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, έχει οριστεί για αύριο, και οι δανειστές, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, περιμένουν να ακούσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.
«Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, υπάρχει αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει» ανέφερε το στέλεχος

του υπ. Οικονομικών μετά την ολοκλήρωσητης συνάντησης, εξηγώντας ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση, αλλά παρουσιάστηκε «όλη η βεντάλια των θεμάτων».

Από αύριο οι δανειστές θα αρχίσουν επαφές με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, επόμενο ραντεβού στο ΥΠΟΙΚ έχει κλειστεί για την Τετάρτη, ενώστο τέλος της εβδομάδας αναμένεται συνάντηση των δανειστών και με των πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος.

Τα 9 ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι τα εξής:

1. Τα διαρθρωτικά ορόσημα του Μαρτίου, τα οποία θα οδηγήσουν στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Τα τρία ζητήματα αφορούν στο υπουργείο διοικητικής Μεταρρύθμισης (οι αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων, οι 60.00 υπάλληλοι που επηρεάζονται από αυτές τις αλλαγές, αποφάσεις για το ζήτημα της διαθεσιμότητας και των απολύσεων έως τέλος 2014). Σύμφωνα με το στέλεχοςτου ΥΠΟΙΚ, το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος αύριο με τον αρμόδιο υπουργό,κ. Α. Μανιτάκη, με στόχο από ελληνικής πλευράς, να αποφευχθεί ζήτημα απολύσεων. Από το ίδιο στέλεχος έγινε πάντως σαφές, ότι τέτοιο θέμα δεν ετέθη σήμερα από την τρόικα.

2. Η πορεία της ανεργίας και του ΑΕΠ

Όπως αναφέρθηκε, η τρόικα έδωσε ειδική σημασία και έμφαση στο θέμα της ανεργίας, αναγνωρίζοντας την κοινωνική διάσταση του προβλήματος, το οποίο φέρεται να συζητήθηκε εκτενώς στη 2ωρη συνάντηση στο ΥΠΟΙΚ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναζητήθηκε λύση, η οποία όμως δεν θα επιβαρύνει δημοσιονομικά το πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας δηλαδή πόρους πουείναι ήδη διαθέσιμοι.

3. Φορολογική διοίκηση

Η τρόικα φέρεται να έδειξε ειδικό ενδιαφέρον για το κατά πόσο είναι επαρκώς λειτουργική και ανεξάρτητη η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Όπως αναφέρθηκε, αναζητείται ο ιδανικός σχεδιασμός, για το πως θα διαχωριστεί ο σχεδιασμός της φορολογικής πολιτικής αλλά και η εκτέλεσή της, ανάμεσα στο ΥΠΟΙΚ και στη Γενική Γραμματεία και το κατά πόσο πρέπεινα της μεταφερθούν, και ποιες, αρμοδιότητες. Παρόμοια συζήτηση έγινε και για το ΣΔΟΕ, ενώ και χθες, Σάββατο, έγινε συνάντηση με τους κκ. Μαυραγάνη και Θεοχάρη, για το πως θα βελτιωθεί γενικότερα η λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

4. Αναθεώρηση φορολογικών μέτρων που δεν αποδίδουν

Η ελληνική πλευρά έθεσε επί τάπητος την άποψή της για το ποιοι φόροι κρίνονται αναποτελεσματικοί.

5. Εκτέλεση προϋπολογισμού

Οι δανειστές εξέτασαν τα πρώτα στοιχεία για το 2012 (τελικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο τέλος Μαρτίου) αλλά και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

6. Εκτιμήσεις για το 2013

Η τρόικα έχει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων μόνο τον Ιανουάριο,και περιμένει τις επόμενες ημέρες τα στοιχεία του Φεβρουαρίου, ώστε να έχει καλύτερη εικόνα της υστέρησης που υπάρχει, για να επαναϋπολογίσει ενδεχομένως τους στόχους του 2013.

7. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί το πρώτοι δίμηνο του έτους, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, ηλεκτρονικές προμήθειες και παρεμβάσεις στην αγορά για να μειωθούν οι τιμές, ένα θέμα που ανεβαίνει σημαντικά στην ατζέντα των δανειστών.

8. Αποκρατικοποιήσεις

Συζητήθηκαν ακροθιγώς οι διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη. Η τρόικα αναφέρθηκε στο ραντεβού που είχε με το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων με στόχο να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά.

9. Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Η τρόικα τις προηγούμενες ημέρες είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήσεις με όλες τις μεγάλες τράπεζες, ασκώντας πιέσεις για αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και για το ζήτημα της ρευστότητας στην αγορά.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους επικοινωνιακής διαχείρισης της χρεωκοπίας του μνημονίο»

«Το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με την τρόικα έρχεταινα επιβεβαιώσει την ολοένα και σκληρότερη πολιτική του μνημονίου που σκοπεύει να υλοποιήσει η καταστροφική συγκυβέρνηση Σαμαρά», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί ταστελέχη της κυβέρνησης ότι αναζητούν «τρόπους να διαχειριστούν επικοινωνιακά τη χρεωκοπία του μνημονιακού "μονόδρομου" προβάλλοντας ότιδήθεν διαπραγματεύονται επιμέρους ζητήματα, είναι έτοιμοι να ξεπουλήσουν όσο-όσο και όπως-όπως κερδοφόρους οργανισμούς σαν τον ΟΠΑΠ και στρατηγικούς τομείς για την κοινωνία σαν το νερό, ενώ ετοιμάζουν απολύσεις στο Δημόσιο και νέα μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, μετά την υστέρηση των εσόδων και την μη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα της μεγάλης, που βρίσκεται σε διάφορες λίστεςτων "ημετέρων" της διαπλοκής».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:«Είναι αναξιόπιστοι και επικίνδυνοι και όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο το καλύτερο για την κοινωνία και την οικονομία. Υπάρχει άλλος δρόμος και αυτός βρίσκεται στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής και στην δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει νέος δρόμος για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση με άξονες τη στήριξητων δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους για ανόρθωση της οικονομίας, πλήρης απασχόληση και ανάπτυξη».


Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα