Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Μετριάζει περαιτέρω τις προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Βερολίνο, ενώ απαισιόδοξα μηνύματα εκπέμπουν αγορές αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού των 27. Γερμανική κυβερνητική πηγή δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν οι όποιες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν στόχο να δώσουν τέλος στην κρίση χρέους της ευρωζώνης. Παράλληλα, επανέλαβε την αντίθεση της Γερμανίας στη χρήση κεφαλαίων διάσωσης για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Απαισιόδοξα και τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, τα οποία αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το ποιος δρόμος θα πρέπει να ακολουθηθεί.

«Είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;» αναρωτιέται η γαλλική Libération, μιλώντας για «φαύλο κύκλο λιτότητας».

«Δεν φαίνεται να υπάρχει λύση εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της ΕΕ», ο τίτλος του γερμανικού Spiegel.

Το «ψυχολογικό» όριο του 7% ξεπέρασε η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου. Εντός της ημέρας η Ιταλία θα προχωρήσει σε δημοπρασία 5ετών και 10ετών ομολόγων, με στόχο την άντληση κεφαλαίων έως 5,5 δισ. ευρώ. Το κοινό νόμισμα κινείται πτωτικά  έναντι του δολαρίου, στο 1,2488.

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται η ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που κομίζει την επιστολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Παπούλιας θα έχει σήμερα κατ' ιδίαν συναντήσεις κατά σειρά με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και  τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.
Keywords
Τυχαία Θέματα