Κροατία: Τετραετία για την ΕΕ

Τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια χρειάζεται η Κροατία για να διορθώσει το έλλειμμα και το χρέος της και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της βαλκανικής αυτής χώρας, Σλάβκο Λίνιτς (Slavko Linic), έπειτα από τη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Hina".

"Εξαιτίας του υπερβολικού

χρέους, η Κροατία θα βρεθεί 'αντιμέτωπη' με μια μακρά περίοδο δημοσιονομικής εξυγίανσης και προσπάθειας οικονομικής ανάπτυξης. Οικονομική ανάπτυξη σημαίνει πολλοί επενδυτές, νέες επενδύσεις και επιτυχείς ιδιωτικοποιήσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λίνιτς.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κροατίας, καθώς - όπως είπε - "η χώρα βρίσκεται σε έναν αγώνα διόρθωσης του υπερβολικού ελλείμματος". Πρέπει, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών "να εργαστούμε μαζί (Κροατία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και να δούμε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε να διαμορφωθεί το έλλειμμα σε ένα επιτρεπτό επίπεδο (κάτω ή στο 3% του ΑΕΠ), το συντομότερο δυνατό".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε - τον Μάιο - ότι το έλλειμμα της Κροατίας θα αυξηθεί από 3,8% του ΑΕΠ το 2012 στο 4,7% το 2013 και στο 5,6% το 2014. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φθάσει στο 57,9% του ΑΕΠ φέτος και στο 62,5% το 2014.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα