Κυβέρνηση εθνικής ενότητας στο Μάλι

Μια κυβέρνηση ενότητας θα πρέπει να συγκροτηθεί επειγόντως στο Μαλί ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής κρίσης, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ντιονκούντα Τραορέ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ζωντανά σε τηλεοπτικό δίκτυο την Κυριακή.

«Έχει έρθει η ώρα να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να σώσουμε τη χώρα μας από τον κίνδυνο» δήλωσε μετά την επιστροφή του από τη δίμηνη παραμονή του στο Παρίσι, εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

«Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας

θα αντιπροσωπεύει όλα τα συστατικά της πολιτικής κοινωνίας», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Συνέχισε λέγοντας, «καθένας από εμάς έχει χρέος απέναντι στο Μαλί... Σε αντάλλαγμα σας διαβεβαιώνω ότι αν μας εμπιστευτείτε, το Μαλί σύντομα θα απαλλαγεί από τη θρησκευτική τρομοκρατία και άλλες μορφές ανασφάλειας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη των πολιτών».

Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα πρέπει να οριστούν δύο αντιπρόεδροι για τη μεταβατική περίοδο, ο ένας εκ των οποίων να είναι υπεύθυνος κυρίως για θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Από την άλλη, το Σάββατο ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μαλί, Σέικ Μοντίμπο Ντιαρά, δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε αργά το Σάββατο βράδυ στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Africable, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί όπως ζητούν τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας.

Ο Τραορέ αναμένεται να αποφασίσει αν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία ο Ντιαρά, ένας διεθνούς εμβέλειας αστροφυσικός, ωστόσο ένα όλο και πιο αμφισβητούμενο πρόσωπο.

Η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου στις μεταβατικές αρχές για σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα έχει τη νομιμότητα να ζητήσει μια στρατιωτική επέμβαση για την καταπολέμηση της AQMI και των συμμάχων της στο βορρά, κάτι που ουδέποτε έκανε ο Ντιαρά.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα