Μάλι: Συγκρούσεις μεταξύ στρατού-ανταρτών

Συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στο Αντεραμπουκάν, βορειοανατολικά του Μάλι, ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες Τουαρέγκ, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις ενάντια σε τρεις πόλης στην περιοχή, δηλώνουν σήμερα μαρτυρίες από την περιοχή και ανακοινωθέντα των ανταρτών.

«Επιτεθήκαμε στο Αντεραμπουκάν σήμερα το πρωί» και «ο στρατός του Μαλί βρίσκεται αντιμέτωπός μας», δήλωσε ο Μούσα Σαλάμ, εκπρόσωπος του Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήματος του
Αζαουάντ (MNLA), πληροφορία που επιβεβαιώνεται κι από κάτοικο της πόλης. Αμφότερες οι πηγές έκαναν τις δηλώσεις τους τηλεφωνικά σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στο Μπαμακό.

Κατά τη σύντομη επικοινωνία του με τον εκπρόσωπο του MLNA, ο δημοσιογράφος σε δύο περιπτώσεις άκουσε από το βάθος πυκνές ανταλλαγές πυρών αυτομάτων. Μέχρι στιγμής δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθεί κάποια στρατιωτική πηγή από το Αντεραμπουκάν ώστε να επιβεβαιώσει τις μάχες.

«Ο στρατός βάλλει, το ίδιο και οι αντάρτες. Αυτό ξεκίνησε σεις 08:00 [ώρα Ελλάδας]. Ακούσθηκε ακόμη κι ελικόπτερο», πρόσθεσε από την πλευρά του ο αυτόπτης μάρτυρας, τονίζοντας πως το ελικόπτερο ήταν του στρατού.

Η κωμόπολη Αντεραμπουκάν βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Μάλι κοντά στη μεθόριο με τον Νίγηρα. Απέχει 96 χλμ., από την Μενάκα, πόλη κοντά στην Αλγερία, η οποία στις 17 Ιανουαρίου ήταν η πρώτη από τις τρεις πόλεις που δέχθηκαν επίθεση από το MLNA. Την επομένη οι αντάρτες επιτέθηκαν και κατά των πόλεων Αγκελχόκ και Τεσαλίτ.

Το ΜLNA επιβεβαίωσε τις επιθέσεις και όπως τόνισε ο Μούσα Σαλάμ θα ακολουθήσουν κτυπήματα και εναντίον άλλων πόλεων. Οι αντάρτες διεκδικούν την «απελευθέρωση και ανεξαρτησία του Αζαουάντ και την δημιουργία κράτους» σε αυτήν την φυσική ζώνη του Μάλι, η οποία εκτείνεται από το Τομπουκτού (βορειοδυτικά) έως το Κιτάλ (βορειοανατολικά) και θεωρείται ως πατρώα γη των Τουαρέγκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα