Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Μετά από 14 ώρες διαπραγματεύσεων το Γιούρογκρουπ κατέληξε σε συμφωνία για το νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα  το συνολικό ύψος του οποίου κυμαίνεται στα 230 δισεκατομμύρια ευρώ και για τη μείωση του χρέους. Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες, φέρει την επαναφορά του δείκτη χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020. Στο 53,5% κλείνει το κούρεμα για την ονομαστική αξία των

ομολόγων. Για σημαντική συμφωνία έκαναν λόγο ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν κλοντ Γιούνκερ, ο Όλι Ρεν και η Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια των επίσημων δηλώσεων.

Την πεποίθηση του ότι το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει το σχέδιο για να επιστρέψουν τα δημόσια οικονομικά και η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη βάση εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών για το πρόγραμμα στήριξης.

Ανοίγοντας την ομιλία του ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει για να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη. Σημείωσε παράλληλα ότι βασικός στόχος του νέου προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Οι αποφάσεις του Eurogroup για τη συμβολή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, πρόσθεσε, αναμένεται να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα περάσει σε καθοδικό μονοπάτι φτάνοντας το 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020. Σε αυτό το πλαίσιο το Eurogroup επιβεβαίωσε ότι τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να διαθέσουν ένα πρόσθετο επίσημο πρόγραμμα ύψους μέχρι 130 δισ. ευρώ έως το 2014 μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και με την προσδοκία ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έχει σημαντική συμβολή.

Στο 53,5% το haircut, η ΕΚΤ δεν θα χάσει κεφάλαια  Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο PSI ο Γιού σημείωσε ότι το ονομαστικό haircut θα διαμορφωθεί στο 53,5% και η πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για την ανταλλαγή των ομολόγων θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες. Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανταλλαγή ομολόγων με τους ιδιώτες να ανταλλάσουν τα υφιστάμενα για νέα ομόλογα που θα προσφέρουν κουπόνι 2% μέχρι το 2014, 3% μεταξύ 2015 και 2020 και 4,3% στη συνέχεια.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» για την εισροή των κεφαλαίων βοήθειας προς την Ελλάδα. Όπως τόνισε ακόμη ο Rehn, οι ελεγκτές θα έχουν «μόνιμη παρουσία» στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά στους μηχανισμούς ESM και EFSF, ο Rehn τόνισε πως θα είναι πιθανή η ένωσή τους, ενώ πρόσθεσε πως ο συνδυασμός των δύο θα δημιουργήσει νέους πόρους ύψους 750 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε πως το ΔΝΤ θα συζητήσει τη συμφωνία στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, περιμένοντας πρώτα και τις prior actions από την πλευρά της Ελλάδας. Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία θα πρέ
Keywords
Τυχαία Θέματα