Μαυροβούνιο: Έκκληση Άστον

Το Μαυροβούνιο είναι παράδειγμα στην περιοχή όσον αφορά την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς πρέπει να συνεχίσει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της χώρας, τόνισε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, Κάθριν Άστον διαμηνύοντας στους συμμετέχοντες στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, να είναι εποικοδομητικοί.

Η κ. Άστον, η οποία επισκέφθηκε χθες την Ποντγκόριτσα και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό

του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ίγκορ Λούκσιτς, δήλωσε ότι ήταν δεν είναι τυχαίο που επέλεξε το Μαυροβούνιο ως πρώτο σταθμό στη βαλκανική περιοδεία της.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους στην έδρα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ποντγκόριτσα, υπογράμμισε ότι το Μαυροβούνιο πραγματικά μπορεί να είναι παράδειγμα για τις άλλες χώρες της περιοχής.

Το Μαυροβούνιο μπορεί να είναι περήφανο για τα σημαντικά επιτεύγματα, δήλωσε η κ. Άσοτν και ανέφερε ότι παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας.

"Επιθυμώ η διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ να είναι σταθερή και στο πεδίο αυτό είναι πολύ σημαντικό η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητα" δήλωσε η κ. Άστον σημειώνοντας ότι από την Ποντγκόριτσα αναμένει συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Αναφερόμενη στις προεδρικές εκλογές, η κ. Άστον κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν εποικοδομητική στάση.

Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα στο Μαυροβούνιο με εποικοδομητικό τρόπο να ασχοληθούν με το ζήτημα και να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τις νομικές διαδικασίες, τόνισε η κ. Άστον.

Στο Μαυροβούνιο έχει ξεσπάσει πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής, νίκησε ο υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS), Φίλιπ Βουγιάνοβιτς αλλά ο αντίπαλός του Μίοντραγκ Λέκιτς υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού "Δημοκρατικό Μέτωπο" αμφισβητεί τα αποτελέσματα καταγγέλλοντας παρατυπίες.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, νωρίτερα χθες, απέρριψε όλες τις ενστάσεις για παρατυπίες που κατέθεσε το εκλογικό επιτελείο του Μίοντραγκ Λέκιτς.

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η καλύτερη εγγύηση για το μέλλον όλων των χωρών της περιοχής, επισημάνθηκε μετά τις συνομιλίες του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου με την κ. Άστον.

Τονίζοντας την ικανοποίησή της για την πρώτη επίσκεψή της στο Μαυροβούνιο, η κ. Άστον είπε ότι η χώρα αποτελεί απόδειξη ότι το μέγεθος μιας χώρας δεν καθορίζει την επιρροή της.

Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι το Μαυροβούνιο είναι προσηλωμένο στην περιφερειακή σταθερότητα και προωθεί τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας στις χώρες των Βαλκανίων, με στόχο την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής, την ενθάρρυνση των μεταρρυθμίσεων και την ανάπτυξη των σχέσεων καλής γειτονίας, η κ. Άστον θα επισκεφθεί τα Τίρανα και τα Σκόπια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα