Με το βλέμμα στην Συρία

Στη σκιά της συριακής κρίσης ξεκινά σε λίγη ώρα η Σύνοδος των G20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου έφθασε ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα - ενισχυμένος από την έγκριση που έδωσε χθες (με ψήφους 10 έναντι 7) η αρμόδια επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας στο σχέδιο ανάληψης περιορισμένης δράσης εναντίον της κυβέρνησης της Συρίας. Έντονες πάντως παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών της G20, ενώ χαρακτηριστική της ψυχρότητας στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις είναι η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα να συναντηθεί με ρωσικές ομοφυλοφιλικές οργανώσεις και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ έχει

ήδη αποκλείσει, στον απόηχο της υπόθεσης Σνόουντεν, το ενδεχόμενο μιας ιδιαίτερης συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η χρήση χημικών όπλων στη Συρία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη δήλωσε μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη στάση της χώρας του.
Υπέρ των θέσεων της Ρωσίας τάσσεται η Κίνα, επισημαίνοντας τις διεθνείς οικονομικές επιπτώσεις μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Παρών στην Αγία Πετρούπολη και ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Λάχνταρ Μπραχίμι.

Να παραμείνουν οι όποιες αποφάσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να δοθεί στη δημοσιότητα η προκαταρκτική έκθεση των διεθνών επιθεωρητών του μετέβησαν στον τόπο της επίθεσης, ζήτησαν από πλευράς Ε.Ε. Οι Ζοζέ Μπαρόζο και Χέρμαν φαν Ρόμπαϊ.

Να εγκαταλείψουν τη μάταιη επιδίωξη μιας στρατιωτικής λύσης στη Συρία παροτρύνει με επιστολή του τους ηγέτες της G20 ο Πάπας Φραγκίσκος. Διαψεύδεται πάντως από το Βατικανό η πληροφορία ότι ο ποντίφηκας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες της συριακής αντιπολίτευσης και δυτικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για μαζική μετακίνηση προς Νότον τις τελευταίες ημέρες 10.000 ανδρών του κυβερνητικού στρατού της Συρίας, ερμηνεύοντάς την ως προσπάθεια μεταφοράς του χημικού οπλοστασίου σε κατοικημένες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα