Με το βλέμμα στο Eurogroup

Σε ρυθμούς δεύτερου μνημονίου η χώρα, εν όψει και της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup για την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης και του PSI. Προϋπόθεση η εκπλήρωση από μέρους της χώρας μας των όρων που τέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για τον ακριβή προσδιορισμό των παρεμβάσεων ύψους 325 εκατ. ευρώ και τις έγγραφες δεσμεύσεις των -δύο πλέον- πολιτικών αρχηγών. Σε ερώτηση προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για τη μορφή αυτών των δεσμεύσεων,

ο κ. Καψής είπε ότι θα δοθούν μέσω κοινής επιστολής. Οι όροι για το PSI αναμένεται να ανακοινωθούν μετά την αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η διατύπωση της πρότασης για κούρεμα προς τους ιδιώτες πιστωτές.

Ωστόσο, τα πάντα τελούν υπό την αίρεση της τρόικας, η οποία πέραν του ότι έχει ήδη προαναγγείλει νέες παρεμβάσεις τον Ιούνιο, κάθε τρίμηνο έως το 2015 θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

«Δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ σε ερώτηση αν τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Αθήνα ήταν πολύ σκληρά και τόνισε πως «είναι πλέον καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές». Πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν μέσα για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Θωρακισμένη η ΕΕ για ελληνική χρεοκοπία»

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάλεσε χθες την Ελλάδα να δεχτεί βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναμορφώσει την οικονομία της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.Μιλώντας στη γερμανική τηλεόραση ο Σόιμπλε σημείωσε εξάλλου ότι η Ευρώπη είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια ελληνική χρεοκοπία απ' ότι ήταν πριν από δύο χρόνια αν και υπογράμμισε ότι η Ευρώπη κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.

«Προσφέρουμε στην Ελλάδα κάθε βοήθεια, κάθε είδους συμβουλές και υποστήριξη», επισήμανε μιλώντας στο τηλεοπτικά κανάλι ZDF. «Αλλά φυσικά και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να το θέλει. Αν λένε συνέχεια, όχι δεν θέλουμε να βρεθούμε - για παράδειγμα - υπό κηδεμονία, έχουμε την υπερηφάνεια μας, το σεβόμαστε αυτό,  αλλά αν δεν μπορούν να πετύχουν από μόνοι τους... θα ήταν καλύτερο να δεχτούν μεγαλύτερη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Και η Γαλλία αυξάνει τις πιέσεις, με τον υπουργό εξωτερικών  Αλέν Ζιπέ να καλεί την Αθήνα να υλοποιήσει τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την ελληνική Βουλή, τα οποία αναγνωρίζει πως είναι πολύ επώδυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα