Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο

Τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προειδοποιούν τα στελέχη της τρόικας Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς, την ώρα που οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.Την ίδια ώρα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί

και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Μίκαελ Φούκς αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος της Μέρκελ, στην εφημερίδα Real news.

Ο κ. Φουκς αναφέρει πως «δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα κούρεμα χωρίς κανόνες και όρους, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει κάτι, όπως μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, τουλάχιστον προσωρινά».
Ο Γερμανός κοινοβουλευτικός αξιωματούχος, υποστηρίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σημειώνει πως «κάποιος θα πρέπει να σας ελέγχει πως δεν πρόκειται να δημιουργηθούν ξανά αυτά τα προβλήματα στο μέλλον». Τονίζει πάντως πως δεν πρόκειται για απόφαση που θα λάβει η Γερμανία αλλά η τρόικα. Ο Μίκαελ Φούκς, αναφέρει επίσης ότι δεν προβλέπεται αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αλλά σημειώνει πως δεν είναι προσωπικά πεπεισμένος αν η παραμονή στο ευρώ θα είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση για την Ελλάδα ώστε να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει και πάλι ευημερία.

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswire, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ μιλώντας σε συνέδριο της Χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης CSU, ανέφερε πως οι χώρες που παραβιάζουν επανειλημμένα τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αποδεχθούν την πιθανότητα παραμβάσεων στους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Ανέφερε ακόμη πως η απόφαση της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης για ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ δεν ήταν συμβατή με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωζώνης. 

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς επαναλαμβάνει πως «ο στόχος της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι η Ελλάδα να πεθάνει θεραπευμένη» και τονίζει πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τη χώρα έτσι «ώστε να αποτραπεί μια Lehman Brothers No2».
Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» προσθέτει πως «η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν την 21η Ιουλίου και να επιταχύνει τις ενέργειές της για την Ελλάδα και ιδιαίτερα σχετικά με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».Σε δηλώσεις τους στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν πως τα μέτρα του σχεδίου για τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα. «Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω» προ

Keywords
Τυχαία Θέματα