Μουσείο Μπενάκη:Συνέδριο για τον Ν.Βρεττάκο

«Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», «Το λογοτεχνικό έργο», «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία» είναι οι τρεις θεματικές ενότητες του διήμερου συνεδρίου, που άρχισε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί σήμερα Σάββατο, στο μουσείο Μπενάκη και το οποίο στοχεύει να αναδείξει τον άνθρωπο αλλά και τον δημιουργό Νικηφόρο Βρεττάκο. Το συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του Έτους Βρεττάκου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή.

Παλιοί συνοδοιπόροι, φίλοι και ομότεχνοι μιλούν για τον άνθρωπο, ενώ κριτικοί και μελετητές συζητούν για

την ποιητική του, το βάρος της ιδεολογίας στο έργο του, τη συνομιλία του με την Ιστορία και τη θέση του στον κανόνα της νεοελληνικής γραμματείας.

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβοριάς ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε: «Με αφορμή την ποίηση ανταμώνουμε σε μέρες γκρίζες και παγωμένες όπως η σημερινή. Τέτοιες μέρες, καθώς νοιώθουμε έντονα το πρόσωπο του ανθρώπου που κινδυνεύει, η ανάγκη μας για στενή επικοινωνία με τον ποιητικό λόγο γίνεται πλέον επιτακτική, ιδίως όταν ο λόγος αυτός αρθρώνεται πάνω στους ανθρώπινους, τους οικείους τόνους, με τους οποίους μιλάει ο Νικηφόρος Βρεττάκος».

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τουρισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας στο μήνυμα που απέστειλε, αναφέρθηκε στο διαχρονικό έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου, «που εξύψωσε την ανθρώπινη ύπαρξη και ανέδειξε την ομορφιά της ελληνικής φύσης».

«Οι ποιητές σαν τον Νικηφόρο Βρεττάκο, αίρουν το γκρίζο χρώμα από τη ζωή των ανθρώπων, μπορεί να μην απαντούν σε οριακά προβλήματα, κάνουν όμως τους ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα και να αντιμετωπίσουν τη ζωή με πιο ήπιο και αισιόδοξο τρόπο», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου Θανάσης Βαλτινός.

Ακολούθησε συζήτηση για τον επαναστάτη ρομαντικό ποιητή, που εξέφραζε την κοινωνική διαμαρτυρία, έναν από τους σημαντικότερους ποιητές της γενιάς του ΄30, στην οποία συμμετείχαν φίλοι και συνοδοιπόροι του ποιητή όπως ο Τίτος Πατρίκιος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Βιτσέντζο Ρότολο, αλλά και μελετητές του έργου του, όπως η Αθηνά Κωστάκη-Βεζύρογλου που διάβασε αποσπάσματα επιστολών του και ο Γιώργος Ανδριωμένος.

Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εκδηλώσεις για το Έτος Βρεττάκου θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο, με την έκδοση λευκώματος, σε συνεργασία του ΕΚΕΒΙ με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Θα περιλαμβάνει εκτενές εργοβιογραφικό χρονολόγιο, κείμενα και ομιλίες, ανθολογημένα ποιήματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του ποιητή και πλήρη βιβλιογραφία. Την έκδοση θα συνοδεύει ένθετη σειρά 10 γραμματοσήμων, με τη μορφή του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα