Μουσικοί του δρόμου-μαθητικά συγκροτήματα

Η πόλη και οι ήχοι της, η μουσική ανθρωπογεωγραφία της Αθήνας και οι νέες τάσεις που απορροφά, αλλά και παράγει η πόλη είναι το θέμα της νέας έρευνας του Αθήνα 9.84 που παρουσιάζεται έως τις 2μμ. Το τέταρτο μέρος της έρευνας παρουσιάζει τους μουσικούς του δρόμου και τα μαθητικά συγκροτήματα.

Ο κύριος Γιώργος εδώ και λίγους μήνες, μετά από την απόλυση του, βγήκε στους δρόμους της πόλης, με την προτροπή του γιου

του, για να παίξει το μπουζούκι του. Άλλωστε, όπως δηλώνει στην Μαρία Τιγκιρίδου, είναι και το μοναδικό πράγμα που ξέρει να κάνει.

Από μια δουλειά του ποδαριού ή άλλη που δεν θα τον εκφράζει προτίμησε τη μουσική στον δρόμο. Όπως αναφέρει ο Κώστας στην Μαρία Τιγκιρίδου καλύτερα 1 ευρώ από τον δρόμο παρά 50 από κάπου αλλού. Η οικονομική κρίση στα δικά του μάτια δεν υπάρχει , καθώς πιστεύει ότι ο κόσμος νιώθει τη μουσική του και προσφέρει έστω και λίγα λεπτά από το υστέρημα του.

Οι Mucha (Mούτσα) Τρέλλα είναι ένα γκρουπ που όπως καταλαβαίνουμε και από τον τίτλο του αποτελείται από πολλές εθνικότητες. Ίσως αυτό ήταν που τους έκανε να ξεχωρίσουν ,και από τον δρόμο να βρεθούν στην σκηνή του Τζαζ φεστιβάλ και στην Κωνσταντινούπολη για συναυλίες αφού ο καθένας έχει τις δικές του μουσικές επιρροές και τη δική του κουλτούρα.

Ο δρόμος ήταν αυτός που τους ένωσε, και τώρα είναι αυτός που τους συντηρεί καθώς τους βρίσκουμε να κάνουν τις πρόβες τους στην Καπνικαρέα βγάζοντας έτσι το χαρτζιλίκι τους. Εμείς ακούμε την ιστορία που αφηγήθηκαν στην Μαρία Τιγκιρίδου 2 εκ των 5 μελών του συγκροτήματος, ο Δαυίδ από την Ισπανία και ο δικός μας Φώτης.

Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, είναι ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Los Griegos Locos. (Στα Ελληνικά «Οι Τρελλοί Έλληνες»). Όταν ήταν νεαρός τραγουδούσε σε διάφορα μαγαζιά της Μυκόνου και στα τέλη της δεκαετίας του '80, αποφάσισε να κάνει μια στροφή στη ζωή του με αποτέλεσμα να μετακομίσει μόνιμα στην Νέα Υόρκη.

Στα στέκια της πόλης αυτής, οι μουσικές του επιρροές από την Μικρά Ασία (απ' όπου κατάγεται) μπλέχτηκαν με εκείνες του Harlem, τόσο των μαύρων όσο και των Λατίνων. Τραγουδούσε στον δρόμο όχι για βιοποριστικούς λόγους αλλά για την αίσθηση της ελευθερίας (εργαζόταν ως σερβιτόρος και ως τραγουδιστής). Αργότερα γνώρισε την γυναίκα της ζωής του, έκανε οικογένεια, επέστρεψε στην Ελλάδα και τα τελευταία περίπου 10 χρόνια, είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Micrassia, στο Γκάζι.

Το συγκρότημα των Τρελλών Ελλήνων, σχηματίστηκε τυχαία και τα μέλη του είναι άνθρωποι οι οποίοι έκαναν την ίδια... τρελή ζωή με τον Δημήτρη, τραγουδώντας επίσης στον δρόμο σε άλλα μέρη του πλανήτη, για να καταλήξουν με παρόμοιο τρόπο στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή οι Los Griegos Locos έχουν σαν στέγη το Micrassia, όπου κάνουν συναυλίες με το κοινό ενώ δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να κάνουν δισκογραφική δουλειά. Ο Δημήτρης Αποστολόπουλος μίλησε στην Κωνσταντίνα Βρεττού.

Μαθητικά συγκροτήματα

Οι Odysseus Never Came back είναι ένας 6μελές συγκρότημα από την Αθήνα το οποίο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2011. Τα μέλη είναι: ο Nick και ο Babis στo τραγούδι, ο Alex και ο Enre στη κιθάρα, ο Cloud στο μπάσο και ο Λευτέρης στα ντραμς. Τα παιδιά είναι από 18 έως 22 ετών, άλλοι είναι μαθητές, άλλοι σπουδάζουν. Τη μουσική που παίζουν την χαρακτηρίζουν ως post-metalcore, έντονη metal γιατί όπως θα ακούσουμε αυτό το είδος είναι που τους βοηθά να εκφράσουν καλύτερα τις σκέψεις τους, την ενέργειά τους αλλά και την οργή που αισθάνονται για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας. Δηλώνουν ότι η ενασχόλησή τους με την μουσική στην περίοδο της κρίσης δεν τους φοβίζει, αντιθέτως λειτουργεί ενισχυτικά για να δουλεύουν ακόμα περισσότερο, ώστε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Ο Λευτέρης Γιάνναρος (ο ντράμερ) μίλησε στη Νάντια Σκεπετάρη.

Οι Dying for My Pride δημιουργήθηκαν το 2012, είναι μία 5μελής μπάντα που παίζει Post hardcore με στοιχεία από Metalcore και screamo. Και στη δική τους περίπτωση αυτό το είδος είναι που τους χαρακτηρίζει καθώς η ένταση και η «βία» που βγάζει η μουσική αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα γεγονότα και βιώνουν τις καταστάσεις. Ως προς τους στίχους γράφουν συνήθως για κοινωνικά ζητήματα, αλλά δεν ξεχνούν να μιλήσουν και για τον έρωτα. Βέβαια, όπως υποστηρίζουν οι στίχοι μεταφράζονται με πολλούς τρόπους και ο καθένας μπορεί να τους δώσει την δική του, ξεχωριστή ερμηνεία, ανάλογα και με τις προσωπικές του εμπειρίες. Μέχρι στιγμής έχουν βγάλει ένα single με τίτλο «The Hollow Face» (το κοίλο πρόσωπο) και αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω σε νέα κομμάτια. Ο Άλεξ Κοτλούμπε, ο τραγουδιστής της μπάντας, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ρωσία μίλησε στη Νάντια Σκεπετάρη.

Μέλη Alex Bey - Lead Vocals (Brutal-Clean),
Βαγγέλης Γιαννούκος - Guitar/Vocals,
Γιώργος Θεοδωρόπουλος - Drums
Γιώργος Μπασδέκης - Guitar
Νίκος Τζορτζάκης - Bass/Vocals

Από τους metal ήχους πάμε σε πιο χαλαρούς στο άκουσμα και πιο συνηθισμένους, πάμε στους Silence Fiction, ένα 5μελές συγκρότημα από το Κουκάκι που μετρά 3 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μουσικής. Έχει ενδιαφέρον το πώς δημιουργήθηκε αυτή η μπάντα, μία τυχαία συνάντηση στο δρόμο των δύο από τα 5 μέλη, του ντράμμερ - Παντελή και του κιθαρίστα - Ανδρέα, που ενώ γνωρίζονταν φυσιογνωμικά όντας συμμαθητές στο σχολείο, δεν είχαν μιλήσει ποτέ μέχρι που μία κιθάρα στον ώμο τους έφερε κοντά. Αυτή ήταν η αφορμή για να αρχίσουν να παίζουν μουσική για την διασκέδασή τους αρχικά και σιγά σιγά για να προστεθούν και τα υπόλοιπα μέλη στη μπάντα όπως τα ξέρουμε σήμερα. Τους αρέσει να ακούν διάφορα είδη μουσικής και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν παίζουν ένα και μόνο συγκεκριμένο είδος, αλλά πειραματίζονται, προσθέτουν συνεχώς νέους ρυθμούς και ήχους και όπως λένε σκοπεύουν να δοκιμάσουν αρκετούς μέχρι να καταλήξουν σε αυτόν που τους ταιριάζει περισσότερο. Παρ' όλα αυτά, αν πρέπει να προσδιορίσουμε κάπως τον ήχο τους αυτός θα ήταν Alternative Post- Rock. Οι στίχοι τους βγάζουν ένα μελαγχολικό ύφος και σκέφτονται το ενδεχόμενο να γράψουν τραγούδια και με κοινωνικά μηνύματα. Ο Παντελής Καρασέβδας, ο ντράμμερ μίλησε στη Νάντια Σκεπετάρη.

Μέλη Ιωσηφίνα Μακρή (ή αλλιώς "Joss") - τραγούδι & ακουστική κιθάρα,
Ανδρέας Θωμάς (ή αλλιώς Andrew) - κιθάρα,
Any - μπάσο,
Alex - κιθάρα & τραγούδι,
Παντελής Καρασέβδας (ή αλλιώς "Lee") - ντραμς

Επιμέλεια: Λεωνίδας Αντωνόπουλος
Συντονισμός: Πανδώρα Παφίλη
Έρευνα-Ρεπορτάζ: Λίλλυ Καρατζαφέρη, Αθηνά Κορλίρα, Νάνσυ Αγγελοπούλου, Κωνσταντίνα Βρεττού, Μαρία Τιγκιρίδου, Νάντια Σκεπετάρη.

Keywords
Αναζητήσεις
μαθητικα μουσικα συγκροτημα, αποστολοπουλος τραγουδιστης
Τυχαία Θέματα