Να μην σταλεί εθνοφρουρά στην Καταλονία

Ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ καταδίκασε σήμερα τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, του Ισπανού συντηρητικού Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας, ο οποίος πρότεινε να σταλεί η ισπανική εθνοφρουρά στην Καταλονία, αν η περιοχή αυτή της Ισπανίας διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

"Τα σχόλια του Αλέχο Βιδάλ-Κουάδρας για την Καταλονία

θυμίζουν τις πιο μελανές ημέρες του εικοστού αιώνα", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, αναφερόμενος στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

"Οι δηλώσεις αυτού του είδους ανήκουν στο παρελθόν και δεν έχουν απολύτως καμία θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα", σημείωσε ο Φερχόφστατ.

"Οι υπερασπιστές της ισπανικής ενότητας μπορούν να υπενθυμίζουν το δικαίωμα του ισπανικού κράτους να υπερασπιστεί το Σύνταγμα που θεσπίστηκε μετά την περίοδο του Φράνκο, αλλά επικαλούμενοι την πιθανότητα μιας βίαιης καταστολής εναντίον ενός μέρους του πληθυσμού, οι δηλώσεις αυτές εμπίπτουν στην ίδια κατηγορία με τις ενέργειες τις ανεπίδεκτες υπεράσπισης των καθεστώτων αυτών της αραβικής άνοιξης, τα οποία προσπάθησαν να καταστείλουν τη βούληση του λαού με τη βία", πρόσθεσε.

"Τα απρόσεκτα σχόλια αυτού του είδους υπονομεύουν όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι δημοκράτες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 60 ετών και δεν έχουν θέση στην πολιτική ζωή του σήμερα", κατέληξε ο Φερχόφστατ.

Ο Βιδάλ-Κουάδρας, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε πρόσφατα στην ισπανική τηλεόραση ότι θα πρέπει να επέμβει η ισπανική εθνοφρουρά για να εμποδίσει την Καταλονία να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της.

Ο ίδιος απηύθυνε στη συνέχεια επιστολή προς τους άλλους ευρωβουλευτές για να αιτιολογήσει τη θέση του, στην οποία επιμένει στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η συνταγματική τάξη στην Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα