Νέα κυβέρνηση και εκλογές τον Φεβρουάριο

Στην τελική ευθεία η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, που θα οδηγήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και ακολούθως σε εκλογές. Μετά τη συμφωνία στο Προεδρικό Μέγαρο, οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς θα έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για το πρόσωπο και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με

όλα τα σενάρια για την πρωθυπουργία να συγκλίνουν στο όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Στις 19 Φεβρουαρίου 2012 θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Σε αυτή την ημερομηνία κατέληξαν τα ξημερώματα τα επιτελεία των δύο κομμάτων στη διευρημένη συνάντηση που είχαν ενόψει του σημερινού Γιουρογκρούπ.

Αργά τη νύχτα συναντήθηκαν εκπρόσωποι του οικονομικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ με στελέχη της ΝΔ. Από το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν οι κύριοι Βενιζέλος, Σαχινίδης και Ζανιάς, ενώ από την πλευρά της ΝΔ οι κύριοι Σταμάτης, Σταϊκούρας και Λαζαρίδης.

Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε επισημαίνεται: «Σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την Προεδρία της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συναντήθηκαν σήμερα, αργά το βράδυ, στο γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που διασφαλίζουν την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου.

Υπήρξε προσέγγιση απόψεων τόσο ως προς τις αναγκαίες ενέργειες, όσο και ως προς το χρονοδιάγραμμα με καταλληλότερη ημερομηνία εκλογών την 19η Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, ματαιώνεται η σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον  πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την άρνηση της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρηγα και του πρόεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Στις αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων:

«Η νύχτα δεν έβγαλε Επίσκοπο, να δούμε αν η αυγή θα βγάλει Μητροπολίτη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ, τονίζοντας πως «με τα καπρίτσια των κ. Παπανδρέου και Σαμαρά χάθηκε πολύτιμος χρόνος.  
Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει η Δημοκρατική Συμμαχία τη συμφωνία ΠαπανδρέουΣαμαρά.


Διεθνή  σχόλια

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της συμφωνίας στην Ελλάδα για συγκρότηση για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

«Ο Αντώνης Σαμαράς μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση έναντι των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας μεταξύ άλλων- των πιέσεων που άσκησαν οι Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι απείλησαν με αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Καλωσορίζω την ανακοίνωση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μαρτένς, σχολιάζει μέσω του twitter τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα