Νέα σύσκεψη για τον φόρο ακινήτων του 2014

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι εκπρόσωποι της τρικομματικής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, με το υπουργείο να παρουσιάζει την πρότασή του για ένα διευρυμένο «χαράτσι» που περιλαμβάνει φόρο στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά είτε αυτό βρίσκεται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου. Σε νέα σύσκεψη - μέσα στις επόμενες μέρες - θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για το 2014.Την φορολόγηση των ιδιοκτητών με βάση το τετραγωνικό για τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα και με βάση το στρέμμα για τις εκτός

σχεδίου εκτάσεις δηλαδή τα αγροτεμάχια, προβλέπει – σύμφωνα με πληροφορίες- η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Με αυτή την πρόταση, ο φόρος θα υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό για τα κτίσματα και με ευρώ ανά στρέμμα για τα αγροτεμάχια και δεν θα υπάρχει κανένα αφορολόγητο.

Επίσης, φόρος θα επιβληθεί και στα χωράφια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, καθώς δεν θα υπάρχει αφορολόγητο και για εισπρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η εξαίρεσή τους.


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως το μόνο που απασχολεί τους κυβερνητικούς εταίρους σε σχέση με τη φορολογία της περιουσίας είναι η συλλογή των εσόδων που έχουν συμφωνήσει στο Μνημόνιο. Από την πλευρά του ΚΚΕ τονίζεται ότι «στόχος της συγκυβέρνησης είναι η μονιμοποίηση του χαρατσιού και η επέκτασή του με τη φορολόγηση των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων.

Πέραν του ποσού που ζητά από την είσπραξη του ενιαίου τέλους ακινήτων, οι πληροφορίες φέρουν την τρόικα να επιμένει στην άρση αναστολής των πλειστηριασμών. Παράταση της προθεσμίας αναστολής τους για την πρώτη κατοικία ζήτησαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ενώ η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν θέτει ζήτημα πλειστηριασμών λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα». Πάντως θέτουν ζήτημα για τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών διαταγών για υποθέσεις δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα