Νεκρός ηγέτης της FARC

Δυνάμεις του στρατού σκότωσαν τον ηγέτη της αντάρτικης παράταξης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), Αλφόνσο Κάνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

Το θάνατο του ηγέτη των FARC επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος κάλεσε την ένοπλη οργάνωση να διαλυθεί.

«Ο θάνατος του Αλφόνσο Κάνο επιβεβαιώθηκε. Καταφέραμε στην οργάνωση το μεγαλύτερο χτύπημα στην ιστορία της. Θα επιμείνουμε μέχρι να μπορούν οι Κολομβιανοί να αποκτήσουν μια χώρα στην οποία θα επικρατεί ειρήνη...η βία δεν είναι επιλογή. Διαλυθείτε...»,
τόνισε ο Σάντος.

Ο 62χρονος Γκιγέρμο Λεόν Σάενζ, γνωστός ως Αλφόνσο Κάνο, σκοτώθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής των κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Κάουκα.

Οι FARC έχουν υποστεί βαριά χτυπήματα στην διάρκεια της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον τους, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η οποία χρονολογείται από το 2002. Την περίοδο αυτή έχασαν πολλούς σημαντικούς στρατιωτικούς και πολιτικούς τους ηγέτες.

Ο θάνατος του Κάνο, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των ανταρτών μετά το θάνατο ενός από τα ιδρυτικά μέλη των FARC το 2008, χαρακτηρίζεται νίκη στρατηγικής σημασίας για το συντηρητικό κολομβιανό πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος. Ο Σάντος, πρώην υπουργός Αμυνας, ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο δεσμευόμενος να συνεχίσει τη σκληρή πολιτική του έναντι των ανταρτών.

Ο θάνατος του Κάνο ακολουθεί εκείνον του Μόνο Χοχόι, ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου των FARC, σε μια αεροπορική και χερσαία επιχείρηση εναντίον του στρατοπέδου του.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας επιτέθηκαν σε έναν από τους πιο σημαντικούς στρατιωτικούς στόχους. . . σκοτώθηκε στο δυτικό τμήμα της επαρχίας» Κάουκα, δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνήτης της, Αλμπέρτο Γκονσάλες Μοσκέρα, στο ραδιοφωνικό σταθμό Caracol.
Keywords
Τυχαία Θέματα