Νίκη Ολάντ στον πρώτο γύρο- έκπληξη από Λεπέν

Οι ψηφοφόροι της ακροδεξιάς ίσως κρίνουν ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, καθώς η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε ένα ποσοστό-ρεκόρ 18% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες. Ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ κέρδισε με μικρή διαφορά τον συντηρητικό πρόεδρο και ηγέτη του κόμματος Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί, συγκεντρώνοντας το 28,6% έναντι 27,1%, με το 99% των ψήφων

καταμετρημένο. Οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου.

«Η μάχη της Γαλλίας μόλις άρχισε», είπε η 43χρονη Λεπέν, κόρη του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν, υπό τις επευφημίες υποστηρικτών της. Δηλώνοντας πως το κύμα υποστήριξής που σημειώνεται υπέρ του κόμματός της «ταρακουνάει το δικομματικό σύστημα», η Λεπέν υποστήριξε «τώρα, είμαστε η μόνη αληθινή αντιπολίτευση».

Η δικηγόρος, που δηλώνει ότι θέλει η Γαλλία να αποχωρήσει από το ευρώ κι έχει συγκρίνει την εικόνα των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους με «τους ναζί επί κατοχής», είπε ότι θα τοποθετηθεί για τον δεύτερο γύρο στην πορεία για την Πρωτομαγιά στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο επιτέθηκε ξανά στο Σαρκοζί, προσπαθώντας να κερδίσει έδαφος ενόψει οποιασδήποτε διαδικασίας ανασύνθεσης της δεξιάς, και προσβλέποντας στο ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπει στη βουλή τον Ιούνιο. Η Λεπέν χαρακτήρισε τους ψηφοφόρους της «δεξιούς πατριώτες». Υποστηρικτές της έλεγαν ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς «δαιμονοποιήθηκε» και το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε πως σχεδόν ο «ένας στους πέντε γάλλους την υποστηρίζει».

Η Λεπέν αναμένεται να προτείνει, όπως είχε δηλώσει, στους ψηφοφόρους της λευκό στον δεύτερο γύρο.

Το ποσοστό της Λεπέν είναι υψηλότερο από εκείνο που είχε αποσπάσει ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν το 2002, όταν είχε σοκάρει τη Γαλλία συγκεντρώνοντας το 16,8% των ψήφων κερδίζοντας το Λιονέλ Ζοσπέν και αντιμετωπίζοντας τον δεξιό Ζακ Σιράκ στον δεύτερο γύρο.

Ο ίδιος ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είπε ότι «της έδωσα την σκυτάλη. Τρέχει γρηγορότερα από μένα και τόσο το καλύτερο». Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι το Εθνικό Μέτωπο θα επιστρέψει στη γαλλική βουλή: η επίδοσή της «νομίζω ότι δείχνει πως στις βουλευτικές εκλογές θα πάρουμε πολλές έδρες», είπε.

Πάνω από το ένα τρίτο των γάλλων ψηφοφόρων χρησιμοποίησαν την ψήφο τους για να διαμαρτυρηθούν, επιλέγοντας υποψήφιους εκτός αυτών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο Σαρκοζί, η δημοτικότητα του οποίου είναι ιδιαίτερα χαμηλή κι είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος στη Γαλλία που βρέθηκε στη δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο εκλογών, θα κληθεί να προσελκύσει τόσο τις ψήφους όσων τάχθηκαν υπέρ της ακροδεξιάς όσο και εκείνες των κεντρώων για να κερδίσει τον Μάιο.

Ο 57χρονος Ολάντ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον πρώτο γύρο χθες αναμένεται να κερδίσει το Μάιο συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό από 53% ως 56%, δεσμεύεται να αλλάξει την κατεύθυνση της ΕΕ εάν εκλεγε
Keywords
Τυχαία Θέματα