Ο Α. Κατσάμπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής  Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Δερματολογίας, Ανδρέας Κατσάμπας, μίλησε στις 9/5 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Ώρα Αθήνας», με τον Γιάννη Παπαγεωργίου.
Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα κατά του καρκίνου του δέρματος, στη δημοσιογράφο Νίνα Κομνηνού

μεταξύ άλλων, τόνισε:

«H Ελληνική Δερματολογική Εταιρία, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εταιρία για το μελάνωμα, διοργανώνουν μία εκστρατεία πρόληψης. Αυτό σημαίνει,
ότι οι δερματολόγοι όλης της χώρας, όσοι το δέχονται -και το δέχονται οι περισσότεροι-, θα δουν δωρεάν, στα δημόσια νοσοκομεία ή και στα ιατρεία τους, όποιους πάνε να εξεταστούν για τις ελιές τους. Αυτή η εκστρατεία γίνεται ένδεκα χρόνια, συνέχεια -φέτος είναι η ενδέκατη χρονιά-, συμμετέχουν είκοσι εννέα χώρες της Ευρώπης. Όποιος ενδιαφέρεται να ελέγξει τις ελιές του, μπορεί να εξεταστεί δωρεάν από τους δερματολόγους της χώρας. Μπορεί να τηλεφωνήσει στο τηλέφωνο 800 - 11 - 11 - 222, να πει από ποιο μέρος της Ελλάδας ή της Αθήνας είναι, θα του πουν αυτοί ποιοι γιατροί συμμετέχουν και θα κλείσει ένα ραντεβού, να πάει να τον δουν. Τα περισσότερα ραντεβού έχουν κλειστεί, οπότε μπορεί να μην μπορεί να πάει σε έναν, θα του δώσουν και ένα άλλο όνομα, να πάει στον επόμενο. Και την επόμενη εβδομάδα, εάν κάποιος ενδιαφέρεται, έρχεται στο νοσοκομείο μας -στο νοσοκομείο Συγγρού- και εξετάζεται στα εξωτερικά ιατρεία με ένα μίνιμουμ εισιτηρίου, το οποίο είναι το δημόσιο εισιτήριο, που είναι πάρα πολύ χαμηλό».

Ν. Κομνηνού: Από την εμπειρία σας, ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού;

Αν. Κατσάμπας: «H ανταπόκριση είναι όλο και μεγαλύτερη. Πρέπει να σας πω, ότι πέρυσι εξετάσαμε γύρω στους οκτώ χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, ενώ την πρώτη χρονιά δεν ξεπερνάγαμε τους χίλιους πεντακόσιους. Αλλά το πιο σημαντικό είναι, εξετάζοντας τις ελιές των ανθρώπων αυτών, "ψαρεύουμε" ανθρώπους που έχουν ελιές, που έχουν πρόβλημα. Πέρυσι, πρέπει να σας πω, ότι είδαμε περίπου τετρακόσιους ανθρώπους με ύποπτες ελιές, από τους οποίους απομονώσαμε γύρω στα εξήντα  ή εβδομήντα μελανώματα.
Το μελάνωμα είναι ένας όγκος, που αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να στοιχίσει και τη ζωή. Ενώ εάν διαγνωστεί έγκαιρα, έχει 100% ίαση. Εάν βλέπει κανείς μία ελιά που αλλάζει χρώμα, που μεγαλώνει, που αρχίζει να αποκτά όρια στην περιφέρειά της, ανώμαλα, που ελκούται - "ελκούται" σημαίνει "κάνει πληγούλα"- ή κάνει βουναλάκια, ή έχει δίπλα δορυφορικά στοιχεία, αυτά όλα αποτελούν μία μικρή ένδειξη, ότι πάμε προς το μελάνωμα. Πρέπει κανείς να ελέγχει τις ελιές του, γιατί πραγματικά είναι σωτήριο το να ανακαλύψει κανείς, σε πρώιμο στάδιο, ένα μελάνωμα».



«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Αναζητήσεις
ο δερματολογος αντρεας κατσαμπας στην εκπομπη της μενεγακη, κατσαμπας δερματολογος ιατρειο
Τυχαία Θέματα