Ο Α. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και συνιδρυτής του νέου κόμματος "Συμφωνία για την Ελλάδα", Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 16/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δημοσιογραφος: Τέτοιες ώρες δημιουργεί πολύ θετική εντύπωση το μέτρο με το οποίο κινήθηκε και δεν το υπερέβη -παρά την ένταση του γεγονότος-, ο πρόεδρος Ομπάμα στο χθεσινό διάγγελμά του...

Α. Λοβέρδος:

«Όχι μόνο το διάγγελμά του, αλλά και ο τρόπος συμπεριφοράς του, ο τρόπος με τον οποίο ενημερωνόταν για τα γεγονότα. Προσπαθεί να κατευνάσει το κλίμα και να αντιμετωπίσει ψύχραιμα το γεγονός. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του και τι γνωρίζει γενικότερα. Πάντως, πρώτα από όλα, το συμβάν προκαλεί οδύνη για τους ανθρώπους που χάθηκαν, αφού ένας μαραθώνιος αυτού του επιπέδου ανταποκρίνεται στις πολύ σύγχρονες ανάγκες. Είναι ένα διαφορετικό γεγονός άθλησης, που απευθύνεται σε κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικίας. Είναι γιορτή για τη Βοστώνη και παγκόσμια γιορτή για τους ανθρώπους που συμμετέχουν... Χτύπησε στον καθημερινό άνθρωπο στην πιο δημιουργική του στιγμή. Δεν είναι τυχαίο όμως και αυτό με κάνει να σκέφτομαι ακόμα βαθύτερα, γιατί οι Αμερικανοί διατηρούν την ψυχραιμία τους. Είναι κάτι που σχετίζεται με τα αίτια και με τους δράστες; Είναι κάτι που σχετίζεται με ένα νέο ήθος στον τρόπο αντιμετώπισης; Θα το δούμε».

* Για το νέο κόμμα "Συμφωνία για την Ελλάδα":

«Σήμερα κάθε πολιτική έκφραση απευθύνεται σε υποσύνολα. Κανένας δεν μπορεί να πει ότι ο λόγος του απευθύνεται στο 100% του ελληνικού λαού. Και να το θέλει, όπως εμείς, τα αυτιά των ανθρώπων δεν είναι ανοιχτά να μας ακούσουν. Άρα, όποιος έχει αυταπάτες θα το πληρώσει. Εμείς δεν έχουμε. Θέλουμε να απευθυνθούμε στον κόσμο που κρατάει την ψυχραιμία του και να του δώσουμε πειστικά επιχειρήματα, ότι διαθέτουμε λύσεις άμεσης δράσης. Αυτός είναι ο στόχος. Πάντα μέσα στο ευρώ...».

Και πρόσθεσε: «Το 90% ή το 92% του ελληνικού λαού, ανάλογα ποια δημοσκόπηση κοιτάμε, έχει φύγει από την δημοκρατική παράταξη και τα κόμματα της. Η δική μας απόπειρα είναι να συναντήσουμε αυτό το κομμάτι του κόσμου, με κυβερνητική πρόταση αρχικά και όχι κάνοντας μια γκρούπα διαμαρτυρίας. Κάνουμε ένα κόμμα το οποίο θα έχει προτάσεις άμεσης δράσης, έχει απόλυτα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά, τοποθετείται δηλαδή με θάρρος απέναντι σε αυτά, χωρίς υπεκφυγές. Παρότι αυξάνεται το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού, η δική μας προσέγγιση είναι απολύτως ευρωπαϊκή και οι προτάσεις είναι άμεσης δράσης. Όσον αφορά την οικονομία, σκοπεύουμε να συνθέσουμε την πρόταση μας για το κοινωνικό κράτος -και είμαστε πάρα πολλοί γνώστες των θεμάτων του κοινωνικού κράτους-, με μια δέσμη προτάσεων που θα συγκινήσουν και ο χώρος μας -έτσι όπως θα διαμορφώνεται-, θα μπορεί -επιτρέψτε μου και μην παρεξηγήσετε τον όρο-, ακόμα και να επιβάλλει, πάντα πολιτικά, την συνεργασία στον χώρο της κεντροαριστεράς».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, έτσι όπως είναι διαμορφωμένη, θα αντέξει ή θα οδηγηθεί σε εκλογές;

Α. Λοβέρδος: «Η κυβερνητική πλειοψηφία αυτοαναιρείται. Δεν πρέπει ωστόσο να γίνουν εκλογές. Θα ήταν έγκλημα. Ο πρώτος της τρόπος είναι οργανωτικός, αντί να είναι πολιτικός. Έτσι όπως δομήθηκε η λειτουργία του πολιτικού συμβουλίου, ακυρώνεται. Έχω την εμπειρία τρικομματικής κυβέρνησης, που δεν λειτουργούσε με κομματικό διευθυντήριο, γιατί τα κόμματα ήταν μέσα στην κυβέρνηση και παρόλα αυτά αρκούσε ένας παράγων ενός κόμματος για να σταματήσει μια πολιτική. Τώρα αυτή η ιστορία του διευθυντηρίου των τριών ακυρώνει την λειτουργία της κυβέρνησης και ορισμένες φορές παρεκτρέπεται ακόμα και σε θέματα που δεν είναι σοβαρά...
Όλοι εμείς που έχουμε συγκεντρωθεί γύρω από το εγχείρημα της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, δεν θέλουμε εκλογές. Πιστεύουμε ότι οι εκλογές θα κατέστρεφαν την χώρα. Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν σε εγκλωβίζει σε ένα μονόδρομο, ότι η κυβέρνηση των τριών κομμάτων με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά είναι η μόνη λύση και χωρίς αυτή η Ελλάδα θα καταστραφεί. Η Βουλή θα αναζητήσει και θα βρει, αν αυτό χρειαστεί, μια κυβερνητική λύση, που δεν θα προϋποθέτει εκλογές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα