Ο Χ. Αθανασίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπος Αθανασίου, μίλησε στις 23/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι ένα σχέδιο νόμου, που περισσότερο -θα έλεγα- είναι σκέψεις στην κατεύθυνση να νομοθετηθούν. Όπως ξέρετε, επειδή πρόκειται περί νέου κώδικα, για να υλοποιηθεί, δεν αρκεί να γίνει μια επιτροπή για να κάνει τροπολογίες στον ήδη υπάρχοντα ποινικό κώδικα, αλλά πρέπει πρώτα η Βουλή
να συνέλθει και να ορίσει η ίδια την επιτροπή, η οποία θα φτιάξει τον καινούργιο κώδικα...
Υπάρχουν θετικές διατάξεις -ύστερα από μια σύντομη ματιά-, αλλά βεβαίως θα πούμε και τις αντιρρήσεις μας... Μέχρι τώρα, στα εγκλήματα υπήρχε τριχοτόμηση. Πταίσματα, πλημμελήματα, κακουργήματα. Τα πταίσματα καταργούνται. Θα γίνονται τα βαριά πταίσματα, τα οποία θα γίνουν ελαφρά πλημμελήματα και τα υπόλοιπα θα γίνονται διοικητικές ποινές. Αυτό, ως φιλοσοφία, δεν είναι κακό. Είναι θετικό. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα να επιβάλλεται μειωμένη η ποινή στον δράστη μιας αξιόποινης πράξης, όταν εσφαλμένα πιστεύει ότι μπορούσε να την κάνει. Βρίσκεται δηλαδή σε πλάνη...».

* Για την εξαγορά της ποινής:

«Καταργείται η μετατροπή. Καταρχήν, είναι υποχρεωτική η αναστολή της ποινής μέχρι δύο ή τρία χρόνια, ανάλογα του πώς θα καταλήξει η επιτροπή. Από εκεί και πέρα, θα είναι στη διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου, αν μια νέα ποινή θα την αναστέλλει ή θα θεωρεί τον δράστη επικίνδυνο ή ενόψει του ότι η πράξη του ενδεχομένως θα έχει μια τέτοια απαξία, που δεν δικαιολογεί αναστολή. Οπότε, στην περίπτωση αυτή, ο δράστης θα δεχτεί και τη νέα ποινή, η οποία θα του επιβάλλεται για το καινούργιο αδίκημα που έχει διαπράξει, αλλά και η προηγούμενη η ανασταλείσα. Κατά τους συντάκτες του νομοσχεδίου, αυτό θα αποτρέψει τους δράστες να επιτελούν αδικήματα υπό τον φόβο ότι θα εκτελέσουν και την ανασταλείσα ποινή. Εδώ έχουμε μια ένσταση, όχι ως προς την φιλοσοφία του νομοθετήματος, αλλά ως προς την πρακτική εφαρμογή του. Η οδηγία που υπάρχει είναι ότι κάθε κρατούμενος θα έχει ορισμένα τετραγωνικά μέτρα στις φυλακές κράτησης. Ήδη, στη χώρα μας αυτά είναι πολύ περιορισμένα. Δεν πληρούμε τους όρους...
Τα δικαστήρια, με σειρά νομοθετημάτων, εδώ και πολλά χρόνια, είναι με εισπράκτορες του δημοσίου. Όταν η διοίκηση δεν λειτουργεί σωστά -όπως συμβαίνει-, ποινικοποιούνται όλα τα αδικήματα, ούτως ώστε από το φόβο της φυλακής, ο κατηγορούμενος θα πηγαίνει να πληρώνει. Γι' αυτό ακριβώς έχουμε τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Εκτός από την καθυστέρηση στην πολιτική δίκη, έχουμε την καθυστέρηση στην ποιοτική δίκη, αφού όλες οι παραβατικές συμπεριφορές έγιναν ποινικά αδικήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα