Ο Χ. Ροζάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Α' αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Χρήστος Ροζάκης, μίλησε στις 11/10 στην εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη.
Δημοσιογράφος: Η έννοια της ΑΟΖ είναι συνδεδεμένη με το ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας;

Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως και συνδέονται. Και η σύνδεση, φυσικά, είναι το γεγονός ότι ουσιαστικά η ΑΟΖ είναι συμπληρωματική ζώνη της υφαλοκρηπίδας. Δηλαδή, από τη στιγμή που διαπιστώνεται η ανάγκη όχι μόνο της εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους της θάλασσας -που είναι ακριβώς η υφαλοκρηπίδα-, αλλά και άλλες χρήσεις, οι οποίες θα έπρεπε να γίνουν αποκλειστικό προνόμιο των παρακτίων κρατών, υιοθετείται φυσικά η ΑΟΖ. Η ΑΟΖ είναι μια σχετικά νεότερη ζώνη σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα και αφορά πλέον ό,τι είναι η υφαλοκρηπίδα, συν την "κολώνα" της θάλασσας σας, δηλαδή, την περιοχή από το βυθό έως την επιφάνεια, όπως και την επιφάνεια... Όπως υπάρχει αυτή η σχέση υφαλοκρηπίδας ως εδάφους με την ξηρά και εκεί σταματάει ακριβώς η φυσική συνέχεια, στην περίπτωση της οικονομικής ζώνης, εκεί φυσικά είναι ένα δικαίωμα, το οποίο μπορεί να ασκήσει το κράτος, αν θέλει. Αν δεν θέλει, δεν το ασκεί».

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να εκδηλώσει τη βούληση του, τη διάθεσή του να αποκτήσει τη ζώνη;

Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως».

Δημοσιογράφος: Η οποία, εν δυνάμει, είναι μέρος των λεγόμενων κυριαρχικών του δικαιωμάτων...

Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως. Είναι κυριαρχικό του δικαίωμα, αλλά απλώς πρέπει να δηλώσει ότι ενδιαφέρεται να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Ενώ στην περίπτωση της υφαλοκρηπίδας, το έχει αυτό το δικαίωμα, παρά ή ακόμα και εναντίον της θέλησής του να το ασκήσει...».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τελείως διαφορετική θεώρηση για το ζήτημα της οριοθέτησης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δημιουργεί εν δυνάμει πρόβλημα και σε οποιαδήποτε θέληση, διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προσδιορίσει την ΑΟΖ της;

Χρ. Ροζάκης: «Βεβαίως. Είναι ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, διότι εμείς -όπως και η Τουρκία- στο Αιγαίο είμαστε περιορισμένοι, γεωγραφικά. Θα πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο αυτά κράτη, να οριοθετήσουν και την υφαλοκρηπίδα τους και την αποκλειστική τους οικονομική ζώνη...».

Δημοσιογράφος: Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να θεσπίσει ΑΟΖ; Είναι σκόπιμο;

Χρ. Ροζάκης: «Αναφορικά με το Αιγαίο, είναι δεδομένο ότι εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές της λογικής της υφαλοκρηπίδας. Για τριάντα περίπου χρόνια, είμαστε εκείνοι που λένε ότι η μοναδική διαφορά είναι η υφαλοκρηπίδα. Όλη η "διαπραγμάτευση", έχει διαμορφωθεί πάνω σε αυτή τη λογική. Αν, λοιπόν, ένα κράτος έρθει τώρα και πει "ξέρετε, πάνω σε αυτό προσθέτω και μια καινούργια ζώνη, που είναι η ΑΟΖ", είναι εύλογη βεβαίως αυτή η προσθήκη, δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά και πάλι καθυστερήσαμε πολύ στο να προβάλλουμε ένα τέτοιο αίτημα. Εκεί είναι θέμα πολιτικό, να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση αν θέλει να ανατρέψει μια πάγια
Keywords
Τυχαία Θέματα