Ο Δ. Γουμάγιας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην σύμβουλος του κόμματος των Πρασίνων στο Kreuzberg του Βερολίνου, Δημήτρης Γουμάγιας, μίλησε την 01/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Κώστα Ράπτη. Με αφορμή την εκδήλωση "Διέξοδος από την κρίση, συνεργασία, αλληλεγγύη, αυτοδιοίκηση", στην οποία είναι εισηγητής, μεταξύ άλλων, είπε:

* Για πολιτικές αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού:

«Οι πολιτικές είναι οι πολιτικές του διαλόγου και της ενσωμάτωσης. Δεν μπορεί να είναι πολιτική, όταν διώχνεις κάποιον και δεν τον ενσωματώνεις στην κοινωνία, την ελληνική ή τη γερμανική. Το πνεύμα που δουλεύουμε εμείς εκεί
είναι το πνεύμα της ενσωμάτωσης. Είναι το πνεύμα της γλώσσας, των σχολείων κλπ. Όλα τα προβλήματα δεν λύνονται, με το να διώχνεις κάποιους από μια τοποθεσία, αλλά να τους ενσωματώνεις μέσα στην ελληνική κοινωνία».

* Για διαφορές μεταξύ Γερμανίας - Ελλάδας:

«Φυσικά υπάρχουν διαφορές, αλλά δε σημαίνει, ότι η Γερμανία δεν έχει χρέη, έχει δύο τρισεκατομμύρια χρέη... Το θέμα είναι με τον προϋπολογισμό που έχεις, με τα μέσα που έχεις τα οικονομικά, τι μπορείς να κάνεις. Και το θέμα δεν είναι πάντα οικονομικό. Είναι και θέμα θέλησης και θάρρους για να δώσεις κάποια μοντέλα λύσης. Και αυτό ακριβώς το πνεύμα θέλω να συζητήσω εδώ πέρα. Με ποιο πνεύμα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα».

* Για αντιδράσεις Γερμανών πολιτών απέναντι στην Ελλάδα:

«Οι Γερμανοί πολίτες ρωτούν για τα θέματα στην Ελλάδα. Τους ενδιαφέρουν πάρα πολύ, αλλά τα ρωτούν πάντα με αλληλεγγύη. Αυτή την εμπειρία έχω εγώ. Φυσικά κάνουν πάρα πολλές ερωτήσεις, κάνουν κριτικές ερωτήσεις, αλλά όχι έτσι όπως τα παρουσιάζουν εδώ τα Μέσα Ενημέρωσης, ότι είναι εχθρικοί εναντίον μας. Δεν είναι εχθρικοί. Θέλουν και από πάνω να βοηθήσουν σε πολλά σημεία τους Έλληνες πολίτες... Οι κριτικές ερωτήσεις είναι το σπάταλο κράτος. Εκεί επικεντρώνονται και οι πολλές ερωτήσεις και γιατί με τόσα χρήματα που πήρε η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα 200 δισ. ευρώ και πάνω και τα 360 δισ. ευρώ, που πήγαν αυτά τα λεφτά. Γιατί δεν τα διοχέτευσαν σε τέτοιες διαρθρωτικές αλλαγές, έτσι ώστε να τεθούν οι προϋποθέσεις για επενδύσεις. Εκεί είναι όλες οι ερωτήσεις. Αλλά δεν σταματούν εκεί. Κάνουμε ένα στοπ εδώ πέρα και λέμε πως θα μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, με ποιες επενδύσεις, με ποιες μεταρρυθμίσεις. Αλλά στην ουσία είναι αλληλέγγυοι, διότι έχουν και δικά τους συμφέροντα, γιατί δεν θέλουν να καταρρεύσει αυτό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα που έχουμε κάνει, γιατί το οικοδόμημα αυτό είναι και οικοδόμημα  ειρήνης».
«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα