Ο Δ. Παπαδημούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στις 06/03 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.
Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρία Siemens, μεταξύ άλλων, είπε:

«Το σκάνδαλο της Siemens επιχειρείται να κλείσει με ένα φιάσκο. Ζητώ -μέσα από την εκπομπή σας, καταθέτω σήμερα και ερώτηση στη Βουλή-, η κυβέρνηση αν, όπως όλα δείχνουν,
εγκρίνει στο υπουργικό συμβούλιο αυτή την άθλια συμφωνία, να τη φέρει στη Βουλή για κύρωση, όπως είχε δεσμευτεί επανειλημμένα η κυβέρνηση στο παρελθόν, στην αρχή του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Είναι αδιανόητο για ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει για χρόνια, δικαίως, την ελληνική πολιτική ζωή και δικαιότατα σκανδάλισε την ελληνική κοινή γνώμη, να προσπαθήσουν να το περάσουν σαν το κλέφτη, ερήμην της Βουλής.
Είμαι ριζικά αντίθετος στον συμβιβασμό που επέρχεται, διότι είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της Siemens και των γερμανικών συμφερόντων. Η εξεταστική επιτροπή -με εισήγηση του ΠαΣοΚ και με τη σύμφωνη γνώμη της Νέας Δημοκρατίας-, εκτίμησε τη ζημία του Δημοσίου σε 2 δισ. ευρώ. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός κλείνει την συμφωνία στα 170 εκατομμύρια ευρώ και όχι σε ρευστό, αλλά σε είδος. Δηλαδή η Siemens παραιτείται έναντι απαιτήσεών της προς το Δημόσιο... Θα δώσει κάποιες υποτροφίες, υπόσχεται κάποιες επενδύσεις και κυρίως δίνει την συγνώμη της και επανέρχεται στην ελληνική αγορά. Κλείνοντας αυτή την εκκρεμότητα, έχει τη δυνατότητα η Siemens να κινείται άνετα στους ελληνικούς διαγωνισμούς, αλλά και σε όλους τους ευρωπαϊκούς, όπου μέχρι τώρα είχε μια δυσκολία, λόγω της εκκρεμότητας με την Ελλάδα. Καθώς η κυβέρνηση παραιτείται από κάθε περαιτέρω απαίτηση από τη Siemens, της δίνει συγχωροχάρτι και παραιτείται ακόμα και από το αίτημα και τις κατηγορίες για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος". Μέσα από αυτή την συμφωνία, η Siemens παύει να έχει οποιαδήποτε υποχρέωση, όχι μόνο να δώσει λεφτά, αλλά να δώσει και ονόματα. Αυτό σημαίνει ότι το διαπιστωμένο σκάνδαλο, με βούλα γερμανικού δικαστηρίου, που λέει ότι δωροδοκήθηκαν Έλληνες πολίτες και τα ταμεία του ΠαΣοΚ και της Νέας Δημοκρατίας, με 2% επί του τζίρου της Siemens Ελλάς, η Siemens παύει να έχει την υποχρέωση να δώσει ονόματα».

Δημοσιογράφος: Η επιλογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού ήταν λάθος;

Δ. Παπαδημούλης: «Όχι κατ' ανάγκη. Αλλά για να πετύχεις έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό στη μέση της γέφυρας, πρέπει να έχεις ασκήσει κάποια ένδικα μέσα για να πιέσεις τον αντίδικο. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Siemens, ούτε σαν κράτος, ούτε οι δημόσιοι οργανισμοί -πλην του ΟΤΕ-, δεν έχει ζητήσει ένα ευρώ τόσα χρόνια και δεν έχει καν υπολογίσει το ύψος της ζημιάς. Για να πετύχεις έναν καλό συμβιβασμό, ζητάς από τον άλλο αυτά που δικαιούσαι και παζαρεύεις. Ο οικονομικός συμβιβασμός σε καμία περίπτωση δεν συμπαρασύρει το κουκούλωμα στο θέμα των προσώπων. Σε άλλες χώρες τα διαχώρισαν».

Δημοσιογράφος: Με τον τρόπο που γίνεται ο συμβιβασμός, κλείνει η υπ
Keywords
Τυχαία Θέματα