Ο Γ. Μηλιός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μηλιός, μίλησε στις 23/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την πώληση του ΟΠΑΠ:

«Η πώληση του ΟΠΑΠ θα γίνει με ένα τίμημα το οποίο θα είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο των ετησίων εσόδων. Διότι είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός και επομένως, με κριτήριο τα δημόσια έσοδα, λέμε ότι η πώληση δεν είναι κάτι που συνάδει με το δημόσιο συμφέρον. Αυτή
είναι η πρώτη ένσταση. Η δεύτερη αφορά στις πολιτικές, διότι ο ΟΠΑΠ είχε συνδεθεί με τη χρηματοδότηση του πολιτισμού και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Και πρόσθεσε: «Αυτή πώληση, με τον τρόπο πού γίνεται τώρα, δεν προάγει το δημόσιο συμφέρον και το πρώτο που θέτω είναι το σκέλος των δημόσιων εσόδων, τα οποία είναι και ο μέγας ασθενής του προϋπολογισμού. Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός...».

Δημοσιογράφος: Διάβασα ορισμένες ενστάσεις σε ό,τι αφορά την μη σθεναρή ή την έλλειψη αντίδρασης από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για το κομμάτι της ανάθεσης του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΑΠ στην εταιρία Intralot. Έχετε κάτι να πείτε για το συγκεκριμένο θέμα;

Γ. Μηλιός: «Δεν έχω κάτι να πω κάτι συγκεκριμένο, διότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο που προαναφέραμε. Η συγκεκριμένη είναι μια πολύ μεγάλη εταιρία διεθνώς, αλλά από εκεί και πέρα το ζήτημα έχει να κάνει με την πώληση, την ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι το κύριο θέμα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Υπάρχουν κάποια θέματα που βοούν. Είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζεται η λαθρεμπορία πετρελαίου και έχουμε εγκυρότατες αποφάνσεις γύρω από το θέμα. Θυμάμαι τη δήλωση του κ. Διώτη, άλλοτε προϊσταμένου του ΣΔΟΕ, ότι θα μπορούσε να έχει περισσότερα από ένα δισ. ευρώ το χρόνο».

Δημοσιογράφος: Και ότι θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί...

Γ. Μηλιός: «Σίγουρα, διότι είναι ένα απλό τεχνικό θέμα να τοποθετηθούν τέσσερις ανιχνευτές συγχρόνως. Έχει μπει στη Βουλγαρία. Είναι σκάνδαλο το ότι δεν συνεχίζεται. Έχουμε τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες ανεξαρτήτως του ποιοι είναι οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές, μέσα από ειδικά καθεστώτα, απαλλαγές κ.λπ., συνεισφέρουν στο ΑΕΠ κατά 0,8% στον κρατικό προϋπολογισμό. Το αντίστοιχο μέγεθος που συνεισφέρει κατά μέσον όρο η φορολόγηση αυτών των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, είναι της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ. Επομένως λέμε προχωρήσουμε προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επίσης, μέγα θέμα είναι το περιουσιολόγιο, να καταγράψουμε δηλαδή όλη την περιουσία, ούτως ώστε να έχουμε ένα καθαρό, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα με πολλές κλίμακες, ώστε να υπάρξει και φορολογική δικαιοσύνη...
Όλα τα βάζουμε σε μια λογική που λέει ότι ο βασικός φόρος είναι ο φόρος εισοδήματος. Προσπαθούμε να δώσουμε βάρος στους άμεσους φόρους. Ο φόρος εισοδήματος παίζει επομένως ρόλο, γιατί θέλουμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ σε διάφορα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Και από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας βοηθητικός φόρος μεγάλης περιουσίας, ο οποίος δεν μειώνει την μεγάλη περιουσία. Απλώς, από μια κλίμακα και πάνω -ας πούμε για μια περιουσία πάνω από 500.000 ευρώ κατά άτομο-, φορολογεί σαν κάτι επιπλέον. Αυτός ο φόρος μεγάλης περιουσίας είναι δικαιότερο να αφορά όλες τις μορφές περιουσίας και όχι μόνο την μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως συνέβαινε στο παρελθόν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα